НОВИНИ

Бизнесът поиска санкции за фалшиви болнични, от КТ "Подкрепа" са против

Отново напрежение между синдикати и работодатели заради заплащането на болничните и вноса на работна ръка. Бизнесът не е съгласен да плаща домашното лечение на служителите и поиска либерален режим при наемане на работници от трети страни. От "Подкрепа" се обявиха против.

Николай Минков
от Николай Минков Альоша Шаламанов
20:48, 21.02.2020
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Санкции за лекар и работник при доказване на фалшив болничен, поискаха от бизнеса. Те настояват и за пълна електронизация на процеса, за да може работодателят да научава в деня, в който се издава болничният, а не 3 дни по-късно.

Васил Велев - председател на АИКБ: Ние поддържаме позицията, че държавата трябва да спази уговорката, споразумението, което има за поемане обратно изплащането от НОИ на втория и третия ден болнични, а не както е досега, от четвъртия.

Според работодателите, ако се пресече издаването на фалшивите болнични, НОИ ще има достатъчно ресурс да заплаща истинските.

От "Подкрепа" са категорично против да се променя сегашният режим на заплащане на болничните.

Ваня Григорова - КТ "Подкрепа": Синдикатите не са съгласни с опитите на работодателите да прехвърлят първите три дни върху работника или върху фондовете на НОИ.

Единственият вариант, чрез който това може да стане, е чрез увеличаване на осигурителните вноски, но работодателите не са съгласни с това.

Социалният министър заяви, че НОИ няма средства да поеме болничните, нито пък това ще реши проблемите на работодателите.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Тази политика би струвала около 200 млн. допълнително. Бюджетът е ограничен. Ако просто механично прехвърлим плащането на тези 3 дни от работодателите на НОИ, как това помага затова служителите да си бъдат на работните места.

Бизнесът призова и за облекчаване на режима за внос на работници от трети страни, тъй като в момента дефицитът на трудова сила надхвърля 50 хил. всяка година.

Васил Велев - председател на АИКБ: Този недостиг не може да се компенсира само с повишаване не производителността. И затова всички държави в ЕС, освен нас, са предприели активни стъпки за облекчаване на процедурите за трудовата емиграция. Ние искаме точно това.

В момента работодателите са длъжни да предложат свободното работно място първо на българи.

Ваня Григорова - КТ "Подкрепа": Това, което искат да направят работодателските организации, е това работно място изобщо да не се предлага на българския работник. Няма как да се съгласим с това. Ако визират обаче "синята карта", която е за висококвалифицирани специалисти, няма как де съгласим и с това тяхно предложение. Защото това, което искат, е да се премахне изискването за заплащане.

Социалният министър заяви, че с промени в Закона за чужденците исканията за внос на работници ще минават през Дирекция "Миграция".

Предложенията на работодателите ще бъдат внесени за обсъждане в Тристранния съвет следващата седмица, в който те се връщат след няколкомесечен бойкот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще се отрази кризата с коронавируса на доставките на китайски стоки за света
Как ще се отрази кризата с коронавируса на доставките на китайски стоки за света
Недоволство заради площадка за обезвреждане на химични вещества
Недоволство заради площадка за обезвреждане на химични вещества