НОВИНИ

Благопожелания за Коледа на 112 години

С какви благопожелания са посрещали най-светлия християнски празник нашите предци преди повече от век показва изложба от коледни картички, подредена в регионалната библиотека във Враца. Най-старите екземпляри са на 112 години, изпратени са от чужбина и са отлично запазени, благодарение на качествената хартия и цветен печат.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
08:03, 10.12.2015
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Чрез ретрокартичките, отпечатани в Европа в началото на миналото столетие, в българския бит навлизат коледните дръвчета, шейните с еленски впряг, както и традиционните библейски образи като ангели-вестители на Рождество Христово.

Калина Тодорова, библиотекар: Подбрахме документи от началото на 20-ти век, оригинали, като ги експонирахме така, че да се видят посланията и от двете страни на картичката. Всъщност картичките са изработени в Западна Европа за българския пазар и веднага може да се види, че се отличават със стил и естетика, което не може да се каже сега за завладяния от шарении и лъскави модели коледен пазар.

Старите картички показват какво предизвикателство е било да напишеш върху малката честитка най-хубавите и важните благопожелания за близките.

Калина Тодорова, библиотекар: Посланията пък са картички, но трогателни, нещо, нещо, което ги отличава от днешното многословие и празнословие.

Днешните електронни картички, с които ни улеснява компютърът, може да са високотехнологични, но им липсва топлотата на човешкото общуване, смятат организаторите на изложбата във врачанската регионална библиотека.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия се включва в офанзивата срещу Ислямска държава
Германия се включва в офанзивата срещу "Ислямска държава"
Менделеевата таблица украси коледна елха
Менделеевата таблица украси коледна елха