НОВИНИ

Българи от Молдова на поход от Ботево до Тараклия

Пешеходен поход по стъпките на предците си предприеха седем българи от Молдова.Те ще изминат разстоянието от 515 километра от ямболското село Ботево до Тараклиия за десет дни. Целта им е по пътя си да опознаят България.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
20:58, 27.06.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Учителят по биология и география Владимир Мъгла е инициатор на идеята. Неговите предци са тръгнали през 1829 година от тогавашното село Чомлеккьой, днешно Ботево, да търсят спасение. Идеята за похода се зародила още през февруари. Като предизвикателство за духа определят седмината начинанието си. Всички в похода са с различни професии, но са обединени от каузата да намерят корените си.

Владимир Мъгла, българин от Молдова: Намерихме где се нахожда това село. И стана много интересно да дойдем, да видим как живеят хората в това село. Мислихме да дойдем да видим и да се махнем, но няма да бъде интересно. Ми хайде ще тръгнем пеша. Давай.

Българите от Молдова не приемат като изпитание преминаването на 515 километра от България до Молдова.

Нина Топалова, българка от Молдова: Защо изпитание? Това е такова щастие да можем да го осъществим .
Олег Косих, българин от Молдова: Трябва да опитаме, да сравним и може би ще се окаже, че сме на ниво на онези хора, които преди 200 години направиха, няма да ма е страх да кажа тая дума подвиг. Защото те вървяха 3-4 месеца с цялото си имане, с овце, с домашни животни, раждаха деца в път, умираха хора в път. Ний сега от какво да се страхуваме...

Българите от Молдова са горди, че близо два века са успели да съхранят българския език, традиции и обичаи далеч от родината на предците си.

Нина Топалова, българка от Молдова: Българи сме, просто живеем в Бесарабия, ма българи сме.

Мечтата на голяма част от българите в Молдова е един ден да се върнат и да живеят в България.

Александър Романеско, българин от Молдова: България е в моята душа. Искам тука да живея.

На 8 юли българите от Молдова, тръгнали по стъпките на предците си трябва да пристигнат в Тараклия. Надяват се тяхната инициатива да намери последователи и да стане традиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Рим се открива фестивал на българското кино
В Рим се открива фестивал на българското кино
Българка преобрази сграда във Виена
Българка преобрази сграда във Виена