НОВИНИ

Парламентът даде зелена светлина за либерализация на газовия пазар

Народното събрание реши да се либерализира газовият пазар у нас, приемайки на първо четене промени в Закона за енергетиката. Чрез тях се дава зелена улица за създаване на независима газова борса, която трябва да стартира до края на годината. Целта е чрез навлизане на повече търговци и доставчици на пазара да се намалят цените за бита и бизнеса.

Николай Минков
от Николай Минков
20:01, 27.06.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

От левицата предупредиха, че в закона няма механизъм за защита на потребителите, ако след либерализацията на пазара техният доставчик на газ фалира и обвиниха управляващите, че не са предвидили достатъчно гаранции срещу евентуални злоупотреби на бъдещата газова борса.

Драгомир Стойнев - депутат от ПГ на "БСП за България": Уважаеми колеги, няма как да не се притесняваме от пазарни манипулации. Защото тази газова борса, която ще създадем ще бъде пълно копие на енергийната борса. Защо манипулациите на енергийната борса ще доведат и тези манипулации в газовата борса.

От ДПС обвиниха управляващите, че бавят битовото газифициране, което е едва 3% и работата по "Турски поток", който би гарантирал доставките на синьо гориво.

Рамадан Аталай - депутат от ПГ на ДПС: Ако искате го наречете Герберски поток, както искатe, така го наречете, но моля ви, така направете всичко възможно диверсификацията и доставките на газ в България да се случи.

Управляващите не се съгласиха с отправените от опозицията обвинения.

Валентин Николов, ГЕРБ: Няма нужда г-н Аталай да казваме, че е гербаджийски този или онзи проект, той е български проект, защото тръбата, която ще бъде изградена от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъде изцяло българска. Г-н Стойнев каза, че може да има манипулации. Ние не сме пъдари, за да можем да отидем да установяваме или отстраняваме дефекти на борсата.

Министърът на енергетиката обясни, че всички забележки по закона ще бъдат обсъдени между първо и второ четене от експертна работна група.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Трябва да бъдат спокойни и потребителите на природен газ, трябва да бъдат спокойни и дружествата, които получават природен газ, никой няма да направи нещо, което противоречи на техните интереси. Законопроектът ще бъде подложен на широка дискусия.

Със 107 гласа "за", 61 "въздържали се" и 1 -"против", парламентът прие на първо четене промените в закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната община си връща за управление 4 имота в Борисовата градина
Столичната община си връща за управление 4 имота в Борисовата градина
Ползваме 190 административни услуги със смартфон
Ползваме 190 административни услуги със смартфон