НОВИНИ

ДПС върнаха надвзетата партийна субсидия

ДПС върнаха надвзетата партийна субсидия, която, според разчетите на финансовото министерство, е над един милион и 625 хил. лева. И днес политическите сили в парламента не стигнаха до очакваните консултации за размера на субсидиите. Точно преди седмица бюджетната комисия прие предложението на ГЕРБ за субсидия от 1 лев за получен глас, но то до момента не е влязло за окончателно гласуване в пленарната зала. Патриотите заявиха, че могат да поканят и премиера Бойко Борисов на разговори по темата.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:04, 27.06.2019
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Сагата около размера на партийните субсидии остава с неясен край. От ДПС смятат процедурата за промяна на текстовете за приключена.

Делян Пеевски - ДПС: Това е смешно, което се случва в момента. Субсидията е приета на второ четене 1 лев, този въпрос е свършил. Комисия на второ. Докладът е изготвен, как ще го направят. Ако възнамеряват да нарушават парламентарните правила, нека да видят. Ние няма да гласуваме в комисия друго, нека да си гласуват. Как ще го направят? Има ли такава парламентарна техника? Субсидията е 1 лев, колеги.
Мустафа Карадайъ: А има и срокове за внасяне на предложения, сроковете са изтекли.
Делян Пеевски: Разговорите с управляващата партия приключиха. Ако те не си държат на думата, си е техен проблем. 1 лев.

ДПС реагираха също, че управляващите са отхвърлили техни идеи за по-ниски ДДС ставки.

Делян Пеевски: Щом са попарили българските деца и детските градини, да са живи и здрави.

Патриотите продължават да очакват разговори. А шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова все още е в чужбина.

Валери Симеонов - председател на НФСБ, ОП: След като това решение е минало и на второ четене в бюджетна комисия, какъв е изходът оттук нататък? Всичко е възможно, може да има редакционна поправка в сумата, може да бъде отхвърлено, може да бъде прието. Може да не изчакаме ръководството парламентарното на ГЕРБ, тъй като тук става въпрос за политически договорки, а не парламентарни. Mоже да поискаме г-н Борисов да дойде още днес или утре.

ГЕРБ днес избегнаха коментар по темата.

Тома Биков - ГЕРБ: Имаме дисциплина, разберете се с пресцентъра и ще ви кажа, имаме позиция, така или иначе.

От "Воля" смятат, че е вероятно да се запази сегашният размер на субсидиите. Според Веселин Марешки е нормално партиите да получават между 300 и 500 000 лева. Лидерът на Воля днес каза още, че обмисля да се кандидатира за кмет на София.

Веселин Марешки - лидер на Воля: Вижте доста екзотични кандидатури - на омбудсмана, на шеф на шоу, на други лидери, то просто ако наистина ще се прави такова цирково представление, може и ние да се включим там, това беше идеята на кандидатурата ми.

Дали Марешки действително ще влезе в кметската надпревара, и кои сериозни и екзотични кандидати ще се включат в нея, ще стане ясно в следващите месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж откри стрелба по хора в джамия в Брест
Мъж откри стрелба по хора в джамия в Брест
Валентин Иванов: Няма проблем ремонтът на Су-25 да се направи в Беларус
Валентин Иванов: Няма проблем ремонтът на Су-25 да се направи в Беларус