НОВИНИ

Валентин Иванов: Няма проблем ремонтът на Су-25 да се направи в Беларус

Няма никакви пречки ремонтът на военните щурмови самолети на Българската армия Су-25 да бъде извършен в Беларус, за което е подписан договор. Това заяви в предаването "Още от деня" о.р. полк. Валентин Иванов, бивш командир на военно-въздушната база в Безмер.

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 27.06.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Той обясни, че отлагането на изпълнението не се е дължало на санкционни ограничения, а на необходимост да бъде сменена банката, обслужваща договора.

Според о.р. полк. Иванов поканата, отправена към Русия да се заеме с този вид самолет е свързана с обучаването на български специалисти, които в бъдеще да могат да извършват ремонти на машината в България.

В момента ние не разполагаме с кадри и лицензи за извършване на ремонтите.

О.р. полк. Валентин Иванов: Руските специалисти трябва да дойдат да обучат кадри, но това не би трябвало да спре договора с Беларус.

Договорът с Беларус е за модернизация на 8 самолета, а останалите 8 - да се ремонтират в България след 2-3 години, когато приключи обучението на българските специалисти. След ремонта Су-25 ще бъдат напълно съвместими с НАТО като се предвижда да бъдат сменени морално остарели навигационни и радио системи. Това ще им позволи да останат на въоръжение до 2028 г. и да извършат 800 часа нальот.

България е единствената държава в НАТО, която разполага със Су-25.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС върнаха надвзетата партийна субсидия
ДПС върнаха надвзетата партийна субсидия
Двама пилоти загинаха при аварийно кацане на Ан-24 в Русия
Двама пилоти загинаха при аварийно кацане на Ан-24 в Русия