НОВИНИ

Премиерът Борисов посети индустриалната зона в Божурище

Инвеститорите в България разширяват дейността си и надграждат. Това е мнението на премиера Бойко Борисов. Днес той посети индустриалната зона в Божурище и инспектира строителството на магистрала "Европа". Борисов смята, че тол системата трябва да заработи по-бързо, за да вкара в бюджета допълнителни приходи. Това стана ясно от видео, което премиерът качи в профила си във фейсбук.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:50, 27.06.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

От видеото става ясно, че премиерът Борисов шофира и вози в колата вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и заместник регионалния министър Николай Нанков.

Пътуват за Драгоман. Първата им спирка е в икономическата зона в Божурище.

Бойко Борисов: Помня като бяха голи поляни, като дете идвах от Банкя дотук да си играем. До две години няма да остане празно място, с този темп на строителство, което върви.

Премиерът и министрите влязоха в новата логистична база на голяма датска компания JYSK, в която са инвестирани 107 млн. евро и ще бъдат разкрити 300 нови и работни места. Бойко Борисов реши да провери лично как работят и електрокарите в базата и направи по-голямата част от обиколката с един от тях.

След това разгледаха и завода за детайли за опаковъчни машини на германската фирма „Мултивак". Инвестицията е над 37 млн. лв., откритите нови работни места са 153. Впечатлен от видяното, премиерът разпореди пътя до индустриалната зона бързо да бъде направен.

Бойко Борисов: Чухте какво казват от немските заводи - разпродадени са всички парцели на индустриалната зона и започват разширенията на завода. Не само че не си отиват, а все повече и повече идват.
;

След това премиерът инспектира строителството на АМ „Европа".

Бойко Борисов: Ама ти е кеф като видиш направено, викаш на децата - те това баща ти го е правил.

Проектът стартира в средата на май и трябва да бъде завършен до 2021 година. Премиерът напомни,че при строителните дейности трябва да се пазят археологичните находки и природата.

Бойко Борисов: Чу ли ме Нанков, с еколозите ще говориш - една теменужка да не се смачка, всичко да се измести, да се направи.

В момента се работи или се извършват подготвителни дейности по двата участъка на магистрала „Европа" - от граничен пункт „Калотина" до Драгоман и от Драгоман до Сливница.

Бойко Борисов: Това е реалната икономика, тя носи брутен вътрешен продукт и пари.

Според премиера ТОЛ-системата трябва бързо да заработи.

Бойко Борисов: Тези ТИР-ове, където вървят, да плащат. Не може да разчитате, аз искам да вдигам още догодина 10 процента доходите, искаме да дадем повече пари за медицинските сестри сега. ТОЛ-ът е печатница за пари, изкарвайте си пари, защо го инвестираме това?

Пътят София-Калотина е основна пътна артерия, част от Коридор № 10. Модернизацията му ще подобри трафика в посока Бургас, Турция и Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ползваме 190 административни услуги със смартфон
Ползваме 190 административни услуги със смартфон
Световните лидери пристигат в Осака преди срещата на Г-20
Световните лидери пристигат в Осака преди срещата на Г-20