САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Българка преобрази сграда във Виена

Българско присъствие в пейзажа на Виена. Художничката Даниела Костова преобрази фасадата на сградата "Рингтурм", превърнала се в символ на новото начало в австрийската столица след войната. Мирът, балансът в природата и погледът към звездите са в основата на проекта „Мечти за бъдещето“. Официалното откриване беше вчера.

Айше Сали
от Айше Сали
20:53, 27.06.2019
Чете се за: 01:01 мин.
По света

"Рингтурм" стои до брега, но гледа към небето. Някога, защото е била най-високата сградата във Виена, а днес заради посланието, което я води към висините.

Даниела Костова, автор на проекта: Има това движение нагоре, има позитивизъм в това изображение и то е част и от моите последни работи. Интересен е също така този момент с България и Америка - това са нашивките на костюма на космонавта.

Колкото универсални, толкова и лични. Освен от гълъба, с който свързваме Юрий Гагарин и Пикасо, „Мечтите за бъдещето" на Даниела Костова са вдъхновени и от малката ѝ дъщеря, превърнала се в космонавт.

Даниела Костова, автор на проекта: Въпросът е как да превърнем тези мечти в реалност и кой сън сънуваме - дали това е нашият сън или съня на някой друг? Затова според мен свобода като елемент на този проект е много важен. Свободата, свързана с детето, птицата, космоса, но и свободата на избора. Свободата, свързана със съня.

Размахът на съвременното изкуство върху фасадата на "Рингтурм", която е собственост на застрахователна компания, има и своето изражение в цифри. „Мечти за бъдещето" се простира на 4000 квадратни метра и 19 етажа.

Д-р Гюнтер Гайер, главен изпълнителен директор на компанията-инициатор на проекта: Това, с което ни впечатли идеята на Даниела Костова, е мисълта за бъдещето, за това как ще се развиват земята и икономиката. Това е обща мисъл на всички нас. А фактът, че тази година Пловдив е Европейска столица на културата, а "Рингтурм" е опакована от български художник, е още един знак към Европа.
Амелия Гешева, зам.-министър на културата: Вярвам, че именно чрез Даниела и чрез тази творба България отправя своето послание за повече разбирателство, за повече вслушване и вглеждане един в друг.

Изображението на Даниела Костова ще краси брега край Виена до края на лятото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Българи от Молдова на поход от Ботево до Тараклия
Българи от Молдова на поход от Ботево до Тараклия
НАТО загрижена от действията на Иран в Персийския залив
НАТО загрижена от действията на Иран в Персийския залив