Българи станаха жертва на мащабна измама със социални помощи в Германия

Няколкостотин български граждани са замесени в един от най-мащабните случаи на измама със социални помощи в Германия. Действието се развива в Бремерхафен, а щетите възлизат на 6 милиона евро.

от Мария Илчева
08:30, 22.02.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Между 2013 и 2016 година около 1 300 чужденци, повечето от които български граждани, са получавали социални помощи от Бюрото по труда в германския град Бремерхафен въз основа на фалшиви документи. Те са представяли фиктивни трудови договори като наети на непълно работно време, след което са се записвали в Бюрото по труда като социално слаби.

Тъй като месечните възнаграждения, записани в договорите им, са били по-ниски от валидния в Германия екзистенцминимум, Бюрото по труда в Бремерхафен им е изплащало парични помощи и е поемало част от разходите по наемите им.

Нанесените щети от схемата с измамите възлизат на 6 млн. евро.

Българите, замесени в схемата са по-скоро жертви, отколкото извършители. Това се подчертава както от германските медии, така и от властите в страната.

Фиктивните трудови договори са били издавани от две германски организации, които по всяка вероятност са измислили цялата измамническа схема. Става дума за организациите "Aгенция за заетост и интеграция" и "Дружество за семейството и половата равнопоставеност", чийто председател е германецът от турски произход Селим Йоцтюрк. Той е привличал главно турскоговорящи българи, повечето от които са родом от Варна. Те са били принудени да изплащат голяма част от социалните помощи на Агенциите, издали договорите.

Същевременно много от тях са били заставени да работят в нечовешки условия за жълти стотинки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Какви са условията на малките ски писти в България?
Какви са условията на малките ски писти в България?
Напрежение в болница Св. Анна в София заради твърденията за натрупани дългове
Напрежение в болница "Св. Анна" в София заради твърденията за натрупани дългове