НОВИНИ

Липсата на инженери и технически кадри затруднява инвеститорите в Пловдивско

Липсата на добре подготвени инженерни и технически кадри затруднява разширяването на чуждестранните инвеститори в Пловдивско. Регионът заема централно място по инвестиции, но специалистите препоръчват спешно да се изготви цялостна програма за задържане на бизнеса.

bnt avatar logo
от БНТ
07:11, 22.02.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Тази немска компания стъпва край Пловдив с производство на детайли за бяла техника и с 30 служители. Инвестицията е за 7 милиона евро. Четири години по-късно фирмата вече работи и за автомобилната индустрия, като увеличава значително и работните места. Все по-трудно, обаче се намират специалисти, които да ги заемат и фирмата редовно отделя бюджет, за да преквалифицира младежи. Като Алекасандър, който е икономист по образование, а сега работи с 3D машина.

Александър Пайталов: "Допреди 1 година нямах въобще представа как се работи с 3D машина и до 1-2 години още по-нагоре".

Новата цел на компанията е изграждането на конструкторски отдел, за който ще се търсят специалисти от чужбина.

Красен Кръстев – управител: "Проучванията, които направихме на пазара, категорично показват, че няма да се справим с наличните в момента на пазара кадри, защото практически за това, което искаме да направим, те липсват".

В тази ситуация фирмите трябва да „крадат” специалисти една от друга, но чуждите инвеститори нямат такава практика. Затова местната власт в Пловдив вече прави стъпки, за да се сближат очакванията на работодателите с индустрията и образованието.

Стефан Стоянов – заместник-кмет на община Пловдив: "Реално няма добро образование никъде по-света, където бизнесът да не е тясно интегриран в целия процес – от предучилищното образование до висшето образование".

Пловдив вече се утвърди като индустриален център в страната с над 70 000 заети в региона. През следващите години търсенето на технически и инженерни специалисти ще е още по-голямо затова от сега се правят информационни кампании в районите с висока безработица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва фестивалът Кукерландия
Започва фестивалът "Кукерландия"
НАСА ще обяви важни открития за планети извън Слънчевата система
НАСА ще обяви важни открития за планети извън Слънчевата система