НОВИНИ

10% от служителите без пари за неизползван отпуск

10% от служителите не могат да получат полагащите им се пари за неизползван отпуск след прекратяване на договора им. Въпреки че според Кодекса на труда работодателите са длъжни да ги изплатят под формата на обезщетение, често те не го правят. В същото време са малко работниците, които търсят правата си и дават на съд бившите си вече работодатели, защото сумите, които трябва да получат могат да се окажат по-високи от разноските, които трябва да заплатят по делото.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Йорданка Бакалска
21:00, 21.02.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Размерът на обезщетението за неизползван годишен отпуск трябва да се определи в заповедта за освобождаване на работника и да се изплати с последната заплата. Колко е дължимата сума зависи от това колко е месечното възнаграждение на служителя. Ако той например получава минималната заплата за всеки ден невзет отпуск трябва да получи 20 лева, ако обаче се осигурява на максималния праг, сумата става 118 лева.

В област Благоевград най-много подобни нарушения има в леката промишленост. Ваня Жежева е освободена от работа без обаче да й изплатят дължимите ѝ пари за неизползван отпуск, но не е предприела никакви действия, за да защити правата си.

Ваня Жежева
„Защото по принцип няма кой да ви ги изплати.

"Много ли пари Ви дължаха?"

Ваня Жежева
"Една заплата и половина."

"За колко време не си бяхте ползвала отпуската?"

Ваня Жежева
"За цяла година.”

От КНСБ са категорични, че единственият начин работниците да получат парите, които им се полагат при подобен случай, е решение на съда.

Емануил Манолов, председател на КНСБ – Благоевград
„Имаме и случаи, при които изплащането на обезщетенията, които се дължат от работодателя на работника, се забавят с месеци, включително и с години. Има един срок от три години, в които работникът или служителят може да заведе дело за изискване на тези средства.”

Манолов посъветва заповедта за уволнение да не се подписва веднага при връчване, както се случва най-често, а да се разгледа от адвокат или синдикалист, за да стане ясно дали служителят не е ощетен по някакъв начин. Допълни още, че работниците трябва да използват всяка година полагащите им се отпуски. Ако все пак не успеят да го направят имат правото да ги използват с двуседмично предизвестие през следващата година, а работодателят няма право да им откаже.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саниран жилищен блок в Благоевград се наводни
Саниран жилищен блок в Благоевград се наводни
Протест в Лондон в защита на правата на имигрантите
Протест в Лондон в защита на правата на имигрантите