НОВИНИ

Къде ще са най-интересните битки на предстоящите избори?

Изненадващи политически ходове в номинациите на кандидат-депутати и обрати в последния момент. Днес изтече срокът, в който партиите и коалициите трябваше да регистрират кандидатдепутатските си листи. 12 партии и 9 коалиции ще се борят за гласовете на избирателите на 26 март.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:02, 21.02.2017 (извънредно)
6012
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

Партиите прекрояваха до последния момент кандидатдепутатските си листи, коалициите претегляха избираемите позиции на отделните партньори. Формациите заложиха пред опоненти и избиратели различни изненади. А част от листите бяха регистрирани, без да бъдат представени.

Безспорно 25-ти избирателен район в София ще бъде арена на най-тежката лидерска битка. Там един срещу друг застават лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на БСП Корнелия Нинова. В надпреварата ще участва и Радан Кънев, който оглави дясното обединение Нова република. За гласовете в дясно ще му опонират лидерът на "Да, България" Христо Иванов, както и музикантът Светослав Витков, чиято формация "Глас народен" се присъедини към Реформаторския блок. Листа ще води и бизнесменът Веселин Марешки. От страна на националистите тук се очакваше да се включи и лидерът на Атака Волен Сидеров, който обаче последно ще води листата в Ямбол. В този район ще участва Десислав Чуколов.

Двама бивши министри от кабинета Борисов 2 застават един срещу друг в 24-ти район - Владислав Горанов от ГЕРБ и Петър Москов от Реформаторския блок. Левицата разчита на актьора с депутатски опит Стефан Данаилов. Днес стана ясно, че "Да, България" издигат бившия постоянен представител на България в ООН Стефан Тафров. ДОСТ пък залага на режисьора Евгений Михайлов.

Интересна битка се очертава и в 23-ти район, където безспорно изненадата е, че бившият депутат от Патриотичния фронт Слави Бинев повежда листата на ДПС. Така той ще се изправи в пряка конкуренция с доскорошния си лидер Валери Симеонов. ГЕРБ залага на Томислав Дончев. БСП - на Жельо Бойчев.

Картината допълват още двама лидери - на СДС Божидар Лукарски, и на АБВ - Константин Проданов. "Да, България" издига Антоанета Цонева.

Листата в Пловдив-град е втората, която Борисов води. Там той е в конкуренция с професор Иво Христов, номиниран от БСП, бившият военен министър Николай Ненчев от Реформаторския брок, и Славчо Атанасов от Патриотичния фронт.

Варна пък е втората листа, която водят Стефан Данаилов от БСП и лидерът на Воля Веселин Марешки. Там ГЕРБ разчита на Лиляна Павлова. Патриотите - на Валентин Касабов, а Реформаторите - на Найден Зеленогорски.

В Бургас Ивелина Василева от ГЕРБ се изправя срещу Петър Кънев от БСП, патриотите издигат Валери Симеонов, ДПС Камен Костадинов, Реформаторите Костадин Марков.

В Кърджали сили и влияние се очаква да премерят лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и лидерът на ДОСТ Лютви Местан. Листата на ГЕРБ традиционно води Цвета Караянчева, а БСП разчита на журналиста Александър Симов.

Интересна битка се очертава и в Благоевград. Там Цветан Цветанов от ГЕРБ застава срещу Делян Пеевски от ДПС. Пеевски ще води и листата в Пазарджик. В Благоевград БСП издигнаха журналиста Тома Томов, а Реформаторите - Димитър Делчев.

В Плевен изненадващо листата на ГЕРБ ще води Ивайло Московски, а не Цецка Цачева. БСП издига Васил Антонов, патриотите - Красимир Каракачанов, АБВ Румен Петков, а ДПС досегашния ръководител на пресцентъра на партията Велислава Кръстева.

В Габрово един срещу друг застават Томислав Дончев от ГЕРБ, Кирил Добрев от БСП, и Четин Казак от ДПС.

Във Велико Търново Цветанов застава срещу Весела Лечева от левицата и Камен Костадинов от ДПС.

В Хасково Делян Добрев от ГЕРБ се изправя срещу журналистката Елена Йончева, издигната от БСП. ДПС издига Йордан Цонев, а патриотите - Павел Шопов.

Пълните листи с кандидат-депутатите са в районните избирателни комисии. Тепърва ще стане ясно колко са желаещите да станат законотворци. Местата са 240, а последната дума има избирателят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Психолози искат по-добри условия за работа
Психолози искат по-добри условия за работа
Велосипеди под наем в София от есента
Велосипеди под наем в София от есента