ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Расте интересът към местните сортове зеленчуци

Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Повишава се интересът към старите местни сортове зеленчуци, които се отличават с традиционните за българите вкусови качества. По данни на Селскостопанската академия половината от предлаганата в магазините продукция също е родно производство. Има ли обаче застрашени от изчезване сортове, провери екип от Пловдив.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

Черен списък със стари български сортове, които са застрашени от изчезване, възвърна интереса на земеделските производители към доматите „Идеал“, куртовската капия и прословутото българско зеле „Кьосе“. От Института по зеленчукови култури „Марица“ успокояват, че няма сортове, които да са изчезнали завинаги, тъй като селекционерите се занимават с поддържане на генната банка.

Доц. д-р Даниела Ганева – директор на Института по зеленчукови култури „Марица“
„Вече тези сортове се отглеждат на по-големи площи, тъй като се отпускат средства за субсидиране или за компенсиране на по-ниските добиви, които се получават от някои от тези сортове.“

Търсят се сортове и от новата селекция като доматите „Розово сърце“ и пипера „Ивайловска капия“.

Още през първата година след създаването на сорта „Розово сърце“ семената не стигат за всички желаещи земеделски производители. От институт „Марица“ са сигурни, че родните зеленчуци ще заемат все по-голям дял и в търговската мрежа, тъй като за минали години вносните култури са четири пъти повече в сравнение с българските. През 2016-а обаче, съотношението е 50 на 50.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?