НОВИНИ

Ремонтират опасни елементи от железопътната инфраструктура в София и областта

Неукрепени елементи от конструкцията на железопътния надлез към кв. „Орландовци“ в София притеснява минувачите. Арматурата на съоръжението е стара и амортизирана и това създава предпоставки за инциденти.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева Я. Калоянчев, Г. Илиев
19:10, 21.02.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

От 40 години надлезът при улица "Козлодуй" не е ремонтиран. Необходимост от реновиране има и тя не е от днес, коментират специалистите. Поради недостиг на средства обаче той се отлага, а конструкцията му се поддържа в "безопасно" за преминаване състояние, признават още експертите.

Заключението от конструктивното изследване е, че е в абсолютно лошо състояние, но той се поддържа, така че да е в безопасна експлоатация, но тези откъртвания в долната част на надлеза са абсолютно недопустими.

Всеки по-наблюдателен софиянец, който гледа не само в краката си, но обръща поглед и нагоре, може да забележи огромните процепи, които зеят в конструкцията на съоръжението, което е част от ж.п. линията София-Елин Пелин. С ремонтът на 23-километровия участък който Националната компания железопътна инфраструктура предвижда, ще бъде реновирано и това съоръжение.

Инж. Тихомир Митев, Национална компания железопътна инфраструктура
„В проекта са включва модернизация на гарите "Подуяне", "Искър" и "Казичене". Проектът включва също така пълна подмяна на железния път и контактната мрежа в участъка.

След края на ремонта в този участък пътническите влакове ще достигат скорост до 160 км в час. А максималната скорост за товарните композиции трябва да бъде 120 км/ч.

Инж. Тихомир Митев, Национална компания железопътна инфраструктура
„Основна цел на проекта е пренасочване на автомобилното движение и качването на товарите на железопътния транспорт, защото ние по този начин ще постигнем избягване на всички вредни емисии от автомобилите на територията на цялата Столична община.“

Ремонтът на железопътна инфраструктура в участъка София-Елин Пелин се очаква да бъде готов до края на 2020 г. В обновяването са вложени 120 милиона лева, като голяма част от средствата са осигурени по европейска програма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Лукарски: Ще влезем с едно силно присъствие в следващия парламент
Божидар Лукарски: Ще влезем с едно силно присъствие в следващия парламент
Как двама българи успяха да спечелят най-престижната награда в света на киното?
Как двама българи успяха да спечелят най-престижната награда в света на киното?