НОВИНИ

Възможности на варненски студенти за работа в чужбина

Работодатели от близо 20 водещи компании от цял свят представят пред варненски студенти възможностите за работа и стаж в своите фирми. Само за ден изложението е посетено от над 200 млади хора, търсещи работа. Младежката трудова борса е част от инициативата "Варна - Европейска младежка столица".

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петя Иванова, Деян Овчаров
18:00, 21.02.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Богомила Иванова е експерт по човешки ресурси към голяма австрийска фирма за транспортни услуги. Компанията набира кадри от цяла Европа, в нея работят специалисти от близо 40 държави. Богомила е изненадана от твърде високите изисквания на младите хора у нас - не толкова към условията на работа, колкото към заплащането.

Богомила Иванова - експерт по човешки ресурси
“Понякога ми се струва, че очакванията са малко високи. Което ме изненадва, аз също съм от Варна.”

Тихомир Петров е първокурсник във Висшето училище по мениджмънт. Учи за Ай Ти специалист и още като ученик е бил на два стажа в чужбина. Според него, компаниите по света ценят интелектуалните способности на българите, но са склонни да им плащат далеч по-малко, отколкото на специалистите от техните собствени страни.

Тихомир Петров - студент
”Няма как да е адекватно заплащането, като основната цел на компаниите е да идват, за да спестяват пари тук. “

Тихомир е убеден, че всеки образован млад човек у нас е способен да намери работа в чужбина. Но, напоследък все повече младежи предпочитат да останат в България въпреки ниското заплащане.

Тихомир Петров - студент
“ Просто може би национализма или това, че не искат да се отделят от семейството и приятелите е причината да искат да останат тук.”

Международната трудова борса за младежи продължава. Младите хора ще могат да се срещнат с чуждите работодатели и да мотивират своето желание да работят и стажуват в чужбина в личен разговор.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пропадна обществена поръчка за избор на учени, които да оценяват научни проекти
Пропадна обществена поръчка за избор на учени, които да оценяват научни проекти
Сумата за обезщетение от Топлофикация София ще бъде описана във фактурите
Сумата за обезщетение от "Топлофикация София" ще бъде описана във фактурите