НОВИНИ

200 лева глоба, ако кучето ни не е чипирано

С 200 лева ще бъде глобяван всеки стопанин на куче, който не сложи чип на домашния си любимец. Санкцията е факт, след като изтече гратисният период от една година за влизане в сила на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Същевременно служители на Столичния инспекторат тръгнаха на проверки в градини и паркове. Те следят за чипове и документи на четириногите. Нарушителите ги заплашват глоби между 50 и 500 лева.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
19:00, 21.02.2017
18826
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Близо 81 хиляди кучета в страната са чипирани у нас. За голям процент от тях обаче липсва информация в системата на Българската агенция по безопасност на храните, тъй като много ветеринарни лекари отказват да я въведат или нямат право да вкарват данни в базата. Притеснителната тенденция разкри пред БНТ 2 директорът на фондация "Четири лапи" д-р Марина Иванова, която обяснява какви са преимуществата от възможността всяко куче да бъде лесно и бързо идентифицирано.

Д-р Марина Иванова, директор на фондация "Четири лапи"
„Регистрацията на Вашия любимец остава постоянна до края на неговия живот и в случай на това, че се загуби, винаги може да бъде проследен, може да бъде намерен собственикът. Или пък ако се касае за стопанин, който е безотговорен и е оставил животното си да скита само по улиците, то той може да бъде санкциониран от контролния орган за това, че не се грижи добросъвестно за кучето си.“

Поставянето на чипа, съдържащ 15-цифров уникален код, е задължителен за всички кучета навършили 4 месеца или в рамките на 7 дни от придобиването му. При промяна на адреса или стопанина, собственикът е длъжен в рамките на 2 месеца да ги подаде към системата чрез своя ветеринарен лекар. Изключение от закона има за котките и порчетата.

Д-р Марина Иванова, директор на фондация "Четири лапи"
„На задължително чипиране подлежат котки, а също така и порчета, когато обаче напускат територията на страната. Когато те се отглеждат само и единствено на територията на България, Законът не изисква задължително поставяне на микрочип.“

За неспазването на Закона са предвидени и глоби.

Д-р Марина Иванова, директор на фондация "Четири лапи"
„Всеки един собственик на домашен любимец, който не е поставил микрочип на своето животно, може да бъде санкциониран. Глобата съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност е 200 лева."

Санкции могат да бъдат налагани от Българската агенция по безопасност на храните, районните инспекторати и общинските отдели по "Екология". Важно е стопаните да знаят, че след като четириногото бъде чипирано, то трябва да бъде регистрирано в данъчната служба по местоживеене, а също и да се плаща такса за притежаването му, чийто размер се определя от съответната община.

В София тя е 24 лева на година. От данък са освободени кастрираните животни, кучетата на инвалиди, служебните кучета, животните на Българския червен кръст и тези, които охраняват селскостопански животни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как двама българи успяха да спечелят най-престижната награда в света на киното?
Как двама българи успяха да спечелят най-престижната награда в света на киното?
Гълъб Донев: Няма сериозни нарушения в Министерството на труда
Гълъб Донев: Няма сериозни нарушения в Министерството на труда