НОВИНИ

България и ОАЕ подписват договор за сътрудничество до края на годината

Премиерът Борисов и престолонаследникът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед се разбраха за стратегически договор за сътрудничество в образованието, изкуствения интелект и селското стопанство. Той трябва да бъде подписан до края на годината. Визитата на Борисов е първата на такова равнище в ОАЕ.

Александър Марков
от Александър Марков
20:05, 21.10.2018
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

В едночасова среща, придружена с официален държавен прием, министър-председателят и шейх Мохамед са обсъдили възможността България и ОАЕ да се възползват от стратегическото си георграфско преимущество, да бъдат врата за икономическите интереси на България към страните от Персийския залив и на ОАЕ към Европа.

Премиерът Бойко Борисов беше посрещнат в двореца в Абу Даби с официални държавни почести. Срещата между Борисов и престолонаследника шейх Мохамед роди идея за сътрудничество в областта на изкуствения интелект и образованието.

ОАЕ иска да обучи своята администрация, а Бълария може да предложи образователни услуги, обяви премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Имаме гениални ученици, които печелят олимпиадите в света по физика и математика, и да сложим заедно пари - двете държави и да направим този мост, с който да привлечем в обучението най-добрите български специалисти и други.
;

Втората област от взаимен интерес е селското стопанство, в което страната ни в сътрудничество с другите Балкански страни може да предложи доста.

Бойко Борисов, министър-председател: Колкото и да имаме желание да изнасяме агнета за този най-скъп пазар, количествата, които можем да предоставим, не могат да гарантират едновременно доставяне за борсите, както те желаят. В група с Македония, Румъния, Черна гора, Босна и създаването на такива хъбове... Ние можем да продължим да работим в тази сфера.

Директорът на най-големият държавен инвестиционен фонд в ОАЕ и управляващ директор на Манчестър Сити Халдун Ал-Мубарак е предложил и специална програма за българските футболни школи:

Бойко Борисов, министър-председател: Ако те имат интерес и осигурят прозрачен начин да подберат 10-30 футболисти и млади треньори, мога да уредя издръжка на „Манчестър Сити“ да отидат да се готвят в определен период от време. Включително и с Гуардиола да имат срещи и да обменят информация.
;

България и монархията ще си сътрудничат и в сферата на отбраната - тъй като българските институти могат много да предложат, обяви още Борисов. Обмен на информация между службите за сигурност и продължаване на борбата срещу тероризма, е още една сфера от взаимен интерес

Федералната монархия е третият по големина нефтопрозводител след Саудитска Арабия и Иран и включва близост до Хормузкия пролив в Персийския залив. Годишният стокообмен между България и ОАЕ е 202 млн. щатски долара, а от тях 170 млн. са нашият износ, като 60% са от цигарения бизнес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на няколко столични квартала блокираха днес основни пътища
Жителите на няколко столични квартала блокираха днес основни пътища
Проектобюджетът на НЗОК: Повече пари за здраве и сериозна реформа от догодина
Проектобюджетът на НЗОК: Повече пари за здраве и сериозна реформа от догодина