НОВИНИ

България и Румъния могат да спънат споразумение ЕС - Канада заради визите

България и Румъния обявиха, че могат да спънат подписване на търговското споразумение на Европейския съюз с Канада, ако не видят стъпки за премахване на канадските визи. Споразумението е пред приключване и се предвижда то да бъде подписано на среща на върха през октомври, но това може и да не се случи.

Владислав Велев
от Владислав Велев
17:49, 13.05.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Когато влезе в сила, всеобхватното търговско и икономическо споразумение между Европейския съюз и Канада, ще премахне 99 процента от митническите тарифи. Ще се облекчи достъпът до услуги, стоки, инвестиции. Но българите и румънзите все още нямат свободен достъп до Канада, докато за гражданите на останалите 26 европейски страни няма изискване за визи. Така гражданите на България и Румъния няма да могат да се възползват от предимствата, които ще даде споразумението. Заради това София и Румъния обявиха, че искат да видят конкретни стъпки за премахване на визите:

Засега и САЩ, и Канада продължават да изискват визи за българи и румънци. Европейската комисия даде двегодишен срок на Отава и Вашингтон да премахнат визите. Срокът изтече, а визите остават, въпреки двустранните и тристранни консултации през последните две години. Европейската комисия също е запозната с проблема.

България изпълнява канадските критерии за отпадане на визите, с изключение на процента на отказ. Този проблем може да бъде решен, ако Канада има политическо желание за това. Продължават и преговорите със САЩ за премахване на визите за българи.

Подробности за днешното заседание на Европейския съвет по търговските въпроси на български можете да намерите тук: http://www.consilium.europa.eu/bg/meetings/fac/201...

;

Вижте и прякото включване на Владислав Велев от Брюксел в емисията "По света и у нас" в 20:00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Росен Плевнелиев в Панорама тази вечер
Президентът Росен Плевнелиев в "Панорама" тази вечер
Вече е избран маршрутът за новото трасе през Русе - Бяла - Велико Търново
Вече е избран маршрутът за новото трасе през Русе - Бяла - Велико Търново