НОВИНИ

Шест месеца след терористичните атентати в Париж

Белгия се включва в ударите срещу "Ислямска държава" в Сирия с шест изтребителя Ф-16 от 1 юли. Правителството реши и да бъде разширено белгийското военно присъствие в Ирак. На 22 март столицата Брюксел стана мишена на атентати, организирани от "Ислямска държава", при които загинаха 31 души. Днес се навършва половин година и от атентатите в Париж със 140 жертви. 13-ти ноември също беше петък. Какво се промени след нападенията и докъде стигна разследването? Обобщение на Владислав Велев, който преди половин година предаваше за събитията от Париж.

Владислав Велев
от Владислав Велев оператор: Борислава Инджиева
19:33, 13.05.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Петък, 13 ноември 2015. Самоубийствени атентати и стрелба с автомати на няколко места в Париж почти по едно и също време. Сред целите са стадион, концертна зала, ресторанти. Франция и Европа са в шок. Няколко дни по-късно при полицейска операция в парижкото предградие Сен Дени е убит Абделхамид Абауд - белгиец от марокански произход, смятан за мозъка на атентатите.

Ясно е, че има белгийска връзка и разследването се пренася и в Белгия. Няколко дни в края на ноември по нареждане на властите и заради опасения от нападения Брюксел е почти блокиран - не работи метрото, част от магазините също са затворени, забранено е да се събират много хора на едно място.

На 18 март в брюкселския квартал Моленбек е арестуван Салах Абдеслам, който имал пряко участие в атентатите. Изглеждаше, че развръзката в разследването наближава.

Шест месеца след нападенията в Париж все още има голяма опасност от тероризъм, признава в интервю за френски вестници вътрешният министър Бернар Казньов. Въпреки многото арести във Франция и в Белгия и предотвратен нов атентат в Париж, остават въпроси без отговор - как са били набрани нападателите, кой ги е снабдил с оръжие, кои са шефовете им.

Франция изглежда се връща към нормален начин на живот, след като през последните дни основна грижа на част от младежите е да протестира срещу ново трудово законодателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теменужка Петкова: НЕК успя да реализира печалба от регулаторната си дейност
Теменужка Петкова: НЕК успя да реализира печалба от регулаторната си дейност
Грамоти за зрители на БНТ 2, сигнализирали за незаконни сметища
Грамоти за зрители на БНТ 2, сигнализирали за незаконни сметища