НОВИНИ

България няма да участва във флотилия в Черно море

България няма да участва в нови военни формирования в акваторията на Черно море, заяви външният министър Даниел Митов след правителствено заседание. В него министрите обсъдиха официалната позиция, с която ще участваме в срещата на върха на НАТО във Варшава през юли. Военният министър потвърди, че България ще се включи с до 400 войници в многонационалната бригада на Алианса в Румъния , а премиера изтъкна, че страната ни е лоялен член на НАТО и се опитва да води гъвкава отбранителна политика.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Михаил Врабчев
17:55, 24.06.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

България ще участва само в ученията на НАТО в Черноморския регион, съобразени с Конвенцията от Монтрьо, заяви външният министър Даниел Митов. Целта - да се компенсират стратегическите дисбаланси в региона, създадени от анексирането на Крим от Русия и струпването на въоръжения по цялото черноморско крайбрежие на Руската федерация

;
Даниел Митов, министър на външните работи - На НАТО, както и на нас, по никакъв начин не ни трябва военна конфронтация. Санкциите работят достатъчно добре. В същия момент, обаче, е длъжно да покаже ясно, че ще защитава всеки един от своите съюзници.
;

Военният министър Николай Ненчев уточни още, че на срещата на върха България ще подкрепи разполагането на 4 батальона в Балтийските републики и Полша. Окончателно: ще изпратим и до 400 военни в многонационалната бригада на подчинение на Румъния.

;
Николай Ненчев, министър на отбраната - Тези до 400 военослужещи ще бъдат позиционирани в България и ще участват в различни тренировки, учения съвместни с нашите партньори от НАТО на ротационен принцип.
;

Премиерът Бойко Борисов ясно е заявил на премиера и президента на Румъния, че военни учения можем да правим, но участие в регионални военни формирования не е възможно. България винаги е била лоялен член на НАТО, но следвала гъвкава отбранителна политика.

;
Бойко Борисов, министър-председател - Когато за една нощ или един ден, при посещението на президента Путин в Анкара, Южен поток стана Турски поток, в НАТО-вска Турция и двамата президенти, спомняте си, го обявиха в Анкара, солидарността и ангажимента на НАТО-вските държави къде беше?
;

Борисов бил инструктирал министрите си да заявят българската позиция категорично, включително и в неформалните разговори с колегите си

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди заключителната сесия на Светия и Велик събор
Преди заключителната сесия на Светия и Велик събор
НС: резултатите във Великобритания показаха необходимост от реформи
НС: резултатите във Великобритания показаха необходимост от реформи