НОВИНИ

НС: резултатите във Великобритания показаха необходимост от реформи

Опозицията в парламента поиска правителството да направи анализ как резултатът от референдума във Великобритания ще се отрази на страната ни, както и на българите, които живеят в Обединеното кралство. От различни парламентарни групи посочиха, че резултатът показва необходимостта от реформи в Евросъюза.

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 24.06.2016
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Депутатите очертаха няколко проблема след решението на Великобритания да напусне Евросъюза - сред тях и икономическият ефект.

Джема Грозданова - ГЕРБ: "Ефектът за България и всички по-малки държави-членки на ЕС няма да бъде положителен във всички сфери - и икономически, и политически и в сферата на сигурността".

От ляво поискаха правителството да защити интереса на хилядите българи, които живеят във Великобритания. Различни политически сили поставиха акцент да се анализира как Брекзит ще рефлектира върху икономиката.

Корнелия Нинова - председател на БСП-лява България: "Правителството да набележи мерки за реакция на последиците за България. Ако анализът покаже, че това тежко ще се отрази на българската икономика и на живота изобщо в страната ни, отсега да започнат компенсаторни мерки, да се изготвят затова, за да не пострада България, националният интерес, икономиката, износът и социалният живот в България".
Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: "Този референдум е един много важен урок за всички държави в ЕС. Нашето очакване е, че този урок ще бъде прочетен, ЕС ще намери сили, ще се консолидира, но ще намери и вярната посока за своето развитие".
Георги Кючуков - АБВ: "Ще има тежки последици както за британската, така и за европейската икономика, това поставя в силни позиции страни, които са конкуренти на ЕС".

И управляващите, и опозицията се опасяват да не се стигне до ефект на доминото в други еврочленки.

Антони Тренчев - Реформаторски блок: "Най-големият проблем и риск в момента е вълна от следващи такива референдуми. За мен това трябва на всяка цена да бъде предотвратено, трябва спокойствие да се запази, обмислени ходове.
Красимир Каракачанов - съпредседател на Патриотичния фронт: "Този звучен шамар върху европейската бюрокрация ще отпуши онези реформи, за които настояват редица европейски страни.Няма как да продължи ЕС по този начин.
Румен Йончев - БДЦ-НС: "Страхувам се, че това което се случва е най-зле за самите британци - поставя под въпрос единството на кралството, взаимоотношенията с ЕС, резултатът, сметката ще бъде платена от британските данъкоплатци".

Ситуацията след британския референдум дава шанс на България да постави своите искания в Европа, смята лидерът на Атака.

Волен Сидеров - председател на Атака: "Ако тези искания не бъдат изпълнени, да кажем, че и в България ще направим референдум, дали искаме България да е в НАТО, на фронтовата линия, да бъде мишена и под прицел на руски ракети, и иска ли да бъде в Евросъюза, в който еврофондовете са по-малко от членския ни внос?"
Мартин Димитров - Реформаторски блок: "Този ,който си тръгне губи много повече от това, което може да спечели, ако остане".

От СДС пък изразиха надежда, че разумът и ценностите на Обединена Европа ще надделеят над евроскептицизма и на предсрочните избори във Великобритания, гражданите ще преосмислят кой е верният избор за страната им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България няма да участва във флотилия в Черно море
България няма да участва във флотилия в Черно море
Д. Митов: Излизането от ЕС ще има сериозни иконом. последици за Великобритания
Д. Митов: Излизането от ЕС ще има сериозни иконом. последици за Великобритания