България подкрепя преговори със Северна Македония и Албания за ЕС, но с условия

България ще подкрепи Северна Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване към ЕС, но при редица условия и към двете държави. Правителството гласува специална Рамкова позиция с десетки условия, от чието изпълнение ще зависи българската подкрепа от началото до края на преговорите. Сред условията са: промяна в учебниците по история и география в Македония, спиране на езика на омразата към България и признаване на историческата истина в общата ни история до 1944 година. Вижте повече за условията и мотивите от прякото включване на Александър Марков

Александър Марков
от Александър Марков
20:29, 09.10.2019
Чете се за: 02:38 мин.
У нас

Условията на България са ясни и конкретни. Два месеца правителството и МВнР са работили по тях. Условията ще бъдат поставяни и тяхното изпълнение следено на четири етапа преди и в хода на преговорите със Северна Македония.

Преди да бъде свикана Първата междуправителствена конференция във формат ЕС-Северна Македония, на която ще се определи преговорната рамка Северна Македония трябва:

1. да преустанови претенциите за признаване на т.нар. „македонско малцинство" в България;

2. да декларира до ООН, че стриктно ще се придържа към Договора за приятелство с България;

3. че "Северна Македония" се отнася към държавата, а не географския регион, част от който е в България;

4. да премахне от табели върху паметници и сгради текстове, насаждащи омраза към България;

5. и да реабилитира репресираните поради българското им самосъзнание жертви на югославския режим.

Относно работата на Съвместната историческа комисия, страната ни очаква:

1. да бъдат постигнати резултати за общата ни история до 1944 г.;

2. да бъдат договорени конкретни дати за общо отбелязване на събития и личности;

3. политици и държавни медии да базират своите изявления на договорените от Комисията текстове;

4. да се използва фразата „официален език на Република Северна Македония". В европейски документи: да се посочва, че езиковата норма, обявена за конституционен език в Северна Македония, е свързана с еволюцията на българския език. Никой документ/изявление не може да се разглежда като признание от българска страна за съществуването на т.нар. „македонски език", отделен от българския.

Когато бъде свикана Втора междуправителствена конференция, след която Северна Македония ще започне фактическите преговори с ЕС, страната ни очаква:

- да се определи времева рамка за договореност по други личности и събития от общата ни история;

- да се хармонизират учебните програми по история и литература;

За какво още настоява България?

;

Европейската интеграция на Северна Македония не бива да бъде за сметка на легитимиране на държавно спонсорирана антибългарска кампания - е българската позиция.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Започване на преговори не означава членство. Тази позиция набелязва междинни и крайни цели по време на целия преговорен процес.

Спазването на Договора за добросъседство е основното условие на България.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Преговорната рамка се одобрява с абсолютно единодушие на всички членове. И България ще одобри само при условие, че види всичките тези неща, които изброихме в нея.

България настоява и за признаване на историческата истина чрез смесената комисия от страна на Северна Македония.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Те си представят така: от една страна са историческите факти, от друга страна са техните политически факти или измислени аргументи. И нещо средно да се направи. Не, историята не може да бъде компромис. Резултатите от тази комисия не могат да бъдат сурогат между истината и политическата им пропаганда.

България призовава югозападната ни съседка да осъди и репресиите срещу хората с българско самосъзнание по време на югорежима.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Ти или искаш да си в Югославия, или искаш да си в ЕС. Ако искаш да си в ЕС, ще бъдеш така добър да се съобразяваш.

Дали Македония спазва условията, България ще "проверява" чрез две междуправителствени конференции, от които ще зависи реалното започване на преговори с ЕС.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Скоростта на преговорите с Македония зависи от тяхната политическа воля да бъдат честни, а не да се опитват да ни разиграват, както го правеха в последните 2 години.

Във всеки един момент България може да изтегли подкрепата си за Северна Македония.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: С една дума България казва "да" на играч с жълт картон да продължи да участва в срещата, но реферът България държи червения картон.

Решението за започване на преговори с РС Македония и Албания ще бъде гласувано от премиерите на страните-членки на 17 октомври.

;

Премиерът Бойко Борисов приветства решението на ЕК да препоръча започване на преговори със Северна Македония, но посочва, че евроинтеграцията на тази страна не може да послужи за легитимация на държавно финансирана антибългарска идеология.

Президентът Румен Радев коментира, че българската позиция за приемането на Северна Македония в Европейския съюз е ясна, тя е в интерес и на двете държави и че политиците от двете страни на границата трябва да търсят нещата, които ни обединяват, а не разделят.

Румен Радев, президент на Република България: Настоявах такава позиция да се формулира, да се внесе в Съвета на ЕС, така че тя да бъде предварително ясно условие за нашата подкрепа за всяка една преговорна глава оттук нататък. Това ще даде устойчивост на самия процес на приобщаване, това ще защити нашия национален интерес. И аз очаквам от българското правителство да отстоява последователно тази позиция.

Тази позиция трябва да бъде гласувана под формата на Декларация в парламента.

По отношение на Албания България също поставя условия, а те са: да бъдат гарантирани правата на българското малцинство в Голо Бърдо, Гора, Преспа, Корча, Кукъс, Елбасан, да се разреши изучаването на майчин български език и да бъде проведено преброяване, отразяващо реалната им етническа принадлежност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МОН ще преразглежда учебните програми по математика
МОН ще преразглежда учебните програми по математика
Задържаните във Ветово са извършили телефонни измами за 300 000 лева
Задържаните във Ветово са извършили телефонни измами за 300 000 лева