НОВИНИ

България получи подкрепата на ЕС за засилване на охраната по границата

България ще получи финансова помощ първоначално от 108 милиона евро, а на следващ етап от още 52 милиона за охраната по границата. Лидерите на 27-те страни-членки се обединиха в декларация, че Евросъюзът е необходим, въпреки че Великобритания е решила да напусне общността. Това беше записано в обща заключителна декларация след срещата на върха в Братислава, която приключи късно снощи.

Надежда Василева
от Надежда Василева Оператор: Лъчезар Ораков
08:04, 17.09.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

България получи подкрепата на 27-те за засилване на охраната по границата. В общо изявление, лидерите на Вишеградската четворка - Чехия, Словакия, Полша и Унгария призоваха за засилване на сигурността и създаване на ефективна гранична и брегова охрана. Освен това те са срещу предложените квоти за разпределение на бежанците.

Германският канцлер Ангела Меркел посочи, че участниците в срещата са изразили позиции срещу нелегалната миграция. На пресконференция, председателят на Европейския съвет потвърди подкрепата за страната ни. Премиерът Борисов вчера отново разясни на евролидерите затрудненията на България по охраната на границата. А лично председателят на Еврокомисията лично съобщи новината, че страната ни ще получи помощ от съюза.

Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: България няма да бъде оставена сама. Това е благодарение на активната намеса на премиера Борисов.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обаче смята, че срещата в Братислава е неуспешна, тъй като няма промяна на политиката към мигрантите. Евролидерите не скриха опасенията си, че съюзът е в критична ситуация след Брекзит. Според френския държавен глава Франсоа Оланд, Евросъюзът може да продължи напред и без Великобритания. Словашкият премиер отбеляза, че Евросъюзът няма да приеме евентуални опити на Великобритания да избира в кои политики на съюза да участва.Лидерите на съюза приеха пътна карта за промени в следващите 6 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия пред избор
Русия пред избор
Клинтън води с 4 процента пред Тръмп
Клинтън води с 4 процента пред Тръмп