НОВИНИ

България ще бъде домакин на най-голямото учение на НАТО за 2017 г.

В учението "Сейбър Гардиън" ще участват между 25 000-40 000 войници от страните членки в периода 11-21 юли.

Александър Марков
от Александър Марков
17:37, 29.06.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

В рамките на "Сейбър Гардиън" ще има бойни стрелби, въздушно-десантни упражнения, военноморски, сухопътни и компютърно подпомагани учения.


;
вицеадмирал Емил Ефтимов, зам.-нач. на отбраната - Едно от предизвикателствата на това учение е координацията, тъй като планиращият процес тече вече от близо година. Имайте предвид обхвата на учението, размера, участниците. Това е едно голямо предизвикателство. За нас най-важният елемент е недопускането на инциденти с личния състав, аварии и произшествия с военна техника. Учението е мащабно.
;

От България ще участват силите за специални операции, инженерни батальони. На територията на България в ученията ще участват 6000 военни с 1200 единици бойна техника на полигоните Ново село, Шабла, Корен, Безмер и Бургас. "Сейбър Гардиън" цели да засили готовността на съюзниците по югоизточния фланг на НАТО за водене на съвместна отбрана и е идентично на учението "Анаконда", което се проведе в Полша през 2016 г.

Представяйки учението пред журналисти, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов заяви, че разследването за инцидента с падналия самолет "Пантер" днес е приключило и се очакват резултати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рецепта за справяне с летните жеги
Рецепта за справяне с летните жеги
Намалява битовата престъпност в селата от община Благоевград
Намалява битовата престъпност в селата от община Благоевград