НОВИНИ

В България ще има ваксина срещу варицела от 2020 г.

За първи път от догодина в България ще има ваксина срещу варицела. Тя няма да е задължителна, нито безплатна, но родителите ще имат възможност да я купят от българските аптеки. В сутрешния блок на БНТ проф. Татяна Червенякова увери, че най-късно до 2020-та година ваксината ще е достъпна у нас.

bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 18.01.2019
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Всяка година от варицела у нас заболяват между 25 000 и 30 000 души. Ако те не могат отидат на работа поне 10 дена, то това се равнява на цял ден безработица в град като Пловдив.

доц. Атанас Мангъров, специалист инфекциозни и детски болести: Колкото в по-зряла възраст кара човек варицела, толкова по-тежко протича тя. Може да се стигне до усложнение от страна на белия дроб и от страна на нервната система.

В българските аптеки няма и никога не е имало ваксини срещу варицела.

доц. Атанас Мангъров, специалист инфекциозни и детски болести: Човек трябва да има възможност да отиде до аптеката, да си я купи и да си я направи.

За да си купят ваксина срещу варицела, българите трябва да пътуват до някоя от съседните ни държави. Очаква се обаче тя да бъде налична и у нас от догодина.

проф. Татяна Червенякова, изпълнителен директор на Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни болести: Най-късно от 2020 г. тя ще влезе в нашия имунизационен календар като препоръчителна ваксина.
доц. Атанас Мангъров, специалист инфекциозни и детски болести: Постижение е за нас, но е и повод за, бих казал, срам, защото ние сме единствената държава в целия ЕС, в която тази ваксина не може да отиде и да си я купи.

И въпреки добрата новина, докторът не крие своя скептицизъм.

доц. Атанас Мангъров, специалист инфекциозни и детски болести: Тази ваксина се "въвежда следващата година" от 15 години насам.

И ако в САЩ и Западна Европа ваксината е въведена преди около 30 години, у нас разговорът за нея завършва с "ще видим".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж се самозапали в центъра на Прага
Мъж се самозапали в центъра на Прага
Руските власти открекоха трагедията в Магнитогорск да е терористична атака
Руските власти открекоха трагедията в Магнитогорск да е терористична атака