НОВИНИ

Българската Коледа помага на 7-годишния Георги

7-годишният Георги очаква помощта на Българската Коледа, защото страда от генерализирано разстройство в развитието. За борбата на неговото семейство да го върне към нормалния живот, разказва Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
10:19, 24.12.2016
Чете се за: 00:50 мин.
Българската Коледа

Ако го наблюдавате как си играе, никога няма да го различите от здравите деца. Щом заговорите Георги обаче, проблемите стават видими. В началото се развива съвсем нормално, но когато става на годинка и половина, родителите му забелязват тревожна промяна.

Доника, майка на Георги:
Вечно усмихнат, лъчезарен. Който му подадеше ръка, отиваше при него. И изведъж започна постоянният плач, отказ да излиза, където и да било. Състоянието му в момента, най-общо казано, той е на 7 години и 10 месеца, но на психическа възраст отговаря може би на 2-годишно дете.

Първата диагноза на Георги е разстройство на слуха и говора. Следва генерализирано разстройство в развитието. Оттогава до днес дните преминават в опити за стимулиране на мозъка - посещения при логопед, психолог, музикотерапия, спорт и допълнително подаване на кислород в барокамера. Графикът за терапии е пълен, а майка му - неотлъчно до него.

Доника, майка на Георги:
Той като цяло няма почивен ден. Може би мен ме е страх да го оставя да почива,защото все ми се струва, че губя ценно време, в което той би напреднал.

През последните две години напредъкът вече се забелязва. Макар и плахо Георги се опитва да общува с децата около него и ходи в кварталното училище. За да продължи подобрението, трябва да продължи и лечението. А то не се заплаща от Здравната каса и всеки месец, семейството, в което работи само бащата, трябва да заделя около 1000 лв. Ето защо за Доника и съпруга й Българската Коледа е надежда. Надежда за усмивката и нормалния живот на тяхното дете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
45 години от самолетната катастрофа, в която загина Паша Христова
45 години от самолетната катастрофа, в която загина Паша Христова
Изложба от коледни и новогодишни картички в Регионалната библиотека във Враца
Изложба от коледни и новогодишни картички в Регионалната библиотека във Враца