НОВИНИ

Български компании в САЩ ще приемат на стаж европейски студенти

Обмен на студенти и млади предприемачи, които да посещават американски компании с български произход по програмата на ЕС - A.L.E.C.O, договори заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев на среща с представители на български високотехнологични компании в САЩ, съобщиха от МВнР.

български компании сащ приемат стаж европейски студенти
bnt avatar logo
от БНТ
11:06, 13.03.2019
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Българи, които работят и управляват фирми в областта на нанотехнологиите и роботиката в САЩ, изразиха готовност да обменят опит с европейски студенти, специалисти и предприемачи от бранша.

Брюксел дава възможност на европейските студенти и млади предприемачи да участват в програмата A.L.E.C.O, благодарение, на която може да кандидатстват за стаж в чужди компании.

На срещата си с българските предприемачи в САЩ Георг Георгиев пое ангажимент да съдейства за това. “Можете да очаквате резултати скоро. Ще направим така, че успехите на компаниите, собственост на наши сънародници в чужбина, да бъдат видими за света и да са полезни за бъдещето на европейските студенти”, заяви Георгиев на срещата.

Една от компаниите, например, базирана в Бостън, има изградена модерна производствена база в Пловдив, което допринася за интеграция на производствата в България и САЩ и за увеличаване износа на машини и машинни елементи от страната ни към САЩ. Именно тази компания участва в редица значими проекти през годините, сред които производството на военни роботи-сапьори за обезвреждане на мини и самоделни взривни устройства. Продуктите ѝ са използвани от американските войски в Ирак. Основната специализация на компанията е в изработката на роботи за полупроводниковата индустрия.

Заместник-министър Георг Георгиев изнесе и лекция пред студенти в университета “Харвард”.

Посещението му в САЩ е до 15 март и продължава със срещи във Вашингтон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Приходите от горивата са със 7% повече
Бойко Борисов: Приходите от горивата са със 7% повече
Изложбата гоСТОЛюбив през обектива на Константин Вълков
Изложбата "гоСТОЛюбив" през обектива на Константин Вълков