НОВИНИ

Близките на алпинистa Иван Томов събират средства, за да върнат тялото му у нас

Близките на загиналия след изкачване на връх Лхотце български алпинист Иван Томов набират средства, за да може да бъде пренесено тялото му от Хималаите до България. Необходимата сума е между 30 и 50 000 долара, но акцията може да струва и повече.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
16:52, 21.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Дарения се набират вече и в Лондон, където Иван е работел, а и в Русия, където са част от роднините на семейството. Това съобщи бащата на русенеца Юрий Томов.

Първоначално от туристическото дружество „Приста“ - Русе, в което е членувал Иван, обявиха, че младият мъж ще бъде погребан в скален процеп до базовия лагер.

По-късно обаче промениха решението си и подкрепиха семейството на Иван. Те също призоваха в социалните мрежи хората да се включат в набирането на средства за транспортирането в България на тялото на загиналия алпинист. Родителите споделиха, че са разговаряли с хора от експедицията, които са им обещали, че ще направят всичко възможно, за да свалят тялото на по-ниско.

Юрий Томов, баща на алпиниста Иван Томов: Парите не са малко. За съжаление Иван не е имал застраховка, от там идва проблемът. Не знам Иван с кого го е споделял това, но аз мисля, че никой алпинист, човек не би искал да остане някъде. Всеки ще иска да бъде погребан при своите близки, както и ние като родители искаме детето да е при нас, да си има гроб, да му направим паметник.
Елизавета Томова, сестра на алпиниста Иван Томов: Разчиствах стаята, в която е живееше и намерих документ, в който е дарил много пари на една раково болна жена. Даряваше кръв безвъзмездно. Сега разбирам какви неща е правил за хората.

По-късно беше съобщено, че ГЕРБ дарява 70 000 щатски долара от партийната си субсидия на семейството на загиналия в Хималаите алпинист, за да може да бъде върнато тялото му в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петро Порошенко отива на съд за държавна измяна
Петро Порошенко отива на съд за държавна измяна
Петима зъболекари са обвинени за източване на Здравната каса
Петима зъболекари са обвинени за източване на Здравната каса