БЛС може да не подкрепи бюджета на НЗОК заради лошо разпределение на средства

Защо Българският лекарски съюз (БЛС) е недоволен от проекта на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и какво ще отстояват лекарите за бъдещия бюджет, който касае пациентите - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

от БНТ
08:15, 21.11.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

По думите на д-р Маджаров, фундамент в бюджета е прехвърлянето на средства в различните сектори на здравеопазването, като по този начин ощетени могат да бъдат пациентите.

Д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз: Ако има 225 милиона за общопрактикуващи лекари, те не могат да ги усвоят до края на годината, защото има нормативна база която не може да бъде изпълнена. Тази икономия се използва за изплащане на други дейности. Според нас е редно тази дейност да се изплати там, където е гласувал парламентът, защото в противен случай лишаваме гражданите от профилактика или пък от достъп до лечебни заведения, ако се отнася за бюджета на болниците.

Бюджетът не трябва да позволява да се прехвърлят средства от едно перо към друго перо. Това което е гласувал парламентът в даденото направление, трябва да се използва само за него, а не за други сектори, категоричен е д-р Маджаров.

От Български лекарски съюз очакват в четвъртък на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси да бъдат изчистени спорните аспекти във финансовата рамка на Здравна каса.

Ако това не се случи, Националният съвет няма да участва в подписване на Анекс при това положение и няма да носи отговорност за бюджета следващата година, допълни още д-р Маджаров.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Започва кръводарителската акция Най-ценната капка спасява живот
​Започва кръводарителската акция "Най-ценната капка спасява живот"
Вулканът Фуего бълва пепел и лава
Вулканът Фуего бълва пепел и лава