НОВИНИ

БНТ подаде сигнал до ИАРА за тралене на централния плаж в Лозенец

Два поредни дни камерите в реално време показваха в интернет незаконната дейност. След сигнал, подаден от репортера ни Цветелина Атанасова до Изпълнителната агенция по рибарство е разпореден денонощен контрол. Уеб камерата, която показваше на живо картината от 12:38 на обяд загасна, към момента не е ясно защо не предава.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
17:29, 07.03.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Пускаш компютъра и виждаш как лодките /изорават/ тралят по пясъчното дъно. Тази картина се повтаря всеки ден, когато морето е спокойно. Рибарите намериха нов доходен бизнес - белите миди - хамелея и донакс, които се изкупуват на добра цена.

142 разрешителни за добив са издали от ИАРА до момента, но с изричното условие - добив по водолазен способ - твърде нерентабилно, затова рибарите слагат траловете. Освен това, траленето на една миля от брега е забранено. А лодките в залива на Лозенец са едва на стотина метра навътре в морето.

д-р Галитн Николов - зам.-изп. директор на ИАРА: Искам да ви благодаря за сигнала. Извършена е проверка от нашите инспектори съвместно с Гранична полиция. Проверени са три лодки.

Нарушения не са констатирани. Фактът обаче е, че се трали. От ИАРА твърдят, че законът се нарушава, но точно той им "връзва ръцете", защото той задължава нарушителят да бъде хванат с пуснат трал - нещо, което е почти невъзможно.

д-р Галитн Николов - зам.-изп. директор на ИАРА: Не бягам от отговорност, не казвам, че нарушения няма. Потвърждавам, че ще засилим контролът, ще има денонощна охрана. Явно проблемът е доста по-голям отколкото всички си мислят.

От Агенцията казаха още, че ще в края на седмицата ще се проведе Консултативен съвет, на който ще обсъждат проблема. Оказва се засяга и други министерства и институции. Причините могат да са различни, но от десетина дни от нея екипът ни наблюдава как там се трали в близост до брега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският съд прекъсна възможен канал за влизане на бежанци в ЕС
Европейският съд прекъсна възможен канал за влизане на бежанци в ЕС
ДРУГИТЕ новини: Танцуващо ревю
ДРУГИТЕ новини: Танцуващо ревю