НОВИНИ

Свещеник приюти в дома си в Белене семейство бежанци от Сирия

Напрежението сред жителите на Белене заради семейство от Сирия, настанено в католическата църква в града, продължава и днес. Късно снощи десетки излязоха на протест пред сградата на общината, с искане семейството незабавно да напусне града. Бежанците са приютени в храма от местния католически свещеник Паоло Кортезе. Той е притеснен, тъй като е получил заплахи за убийство по телефона, но е категоричен, че няма да прокуди семейството, което пребивава законно в страната.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
16:04, 07.03.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Четиричленното семейство се озовало в Белене, след като в края на февруари Агенцията за бежанците се обърнала за помощ към отец Кортезе. Свещеникът приел да настани бежанците в храма. Преди това те живеели в лагера във Враждебна.

отец Пауло Кортезе - католически свещеник: Те са получили хуманитарен статут на бежанци, имат всички права. Те са дошли тука с разрешение, с документи, всичко е легално.

Семейството пристигнало в града на 1-ви март, но само няколко дни по-късно гражданското недоволство ескалирало.

Красимир Тодоров - общински съветник: Да се направи една информационна кампания, да се питат местното общество как са настроени. Това семейство може да доведе след себе си още 50 и 100 и 1000 и т.н. Единственото нещо, което е останало в нашия град е спокойствието. Ние държим на него и нашите страхове са основателни.

Хората в Белене са категорични - не желаят в града им да живеят бежанци нито за ден.

- Освен да си вървят друго не мога да мисля.

- Против съм тях. Страх ни е.

- Страхуват се хората, нали по този начин се предава и в медиите.

Сирийско семейство ще напусне Белене по собствено желание. Отец Кортезе е подал сигнал в полицията за телефонните заплахи, които му отправил мъжки глас. Въпреки това жителите на града заплашват с нови протести, ако някой опита да приобщи бежанци в града им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 130 скиори бяха спасени от лифт, заседнал заради буря в Италия (ВИДЕО)
Над 130 скиори бяха спасени от лифт, заседнал заради буря в Италия (ВИДЕО)
Гевреци VS Цветя за 8 март
Гевреци VS Цветя за 8 март