НОВИНИ

Манастирът в Куклен си върна чудотворна икона, изчезнала преди 15 години

Чудотворна икона на светите безсребърници Козма и Дамян, открадната преди 15 години от манастира в Куклен, отново е върната на обителта. Светинята е открита от реставратор, който незабавно сигнализирал на криминалистите от сектор "Престъпления с културно-исторически ценности" в МВР.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
17:17, 07.03.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Като истинско чудо определят духовниците и монахините от Куклен завръщането на иконата в нейния дом - манастирът "Свети свети Козма и Дамян". За висша намеса възприемат и факта, че светинята се появява на същата дата, на която е и открадната.

отец Георги Димитров, ефимерий на манастира в Куклен: На 24 срещу 25 февруари 2002 година, преди 15 години е извършен грабеж от светата кукленска обител. На 24 февруари 2017 година органите на МВР ни се обадиха, че тази икона е намерена, а на 25 ни я върнаха. Това не може да бъде обяснено по друг начин, освен чрез голямата Божия любов.

Светинята няма точна датировка, тъй като иконописецът не е посочил време и място на изписването. Предполага се, че това се е случило през 18-и век. От манастира в Куклен ще положат нужните усилия, за да бъде реставрирана.

монахиня Анастасия: Тя е използвана и като литийна икона до аязмото. По време на литията хората са я придружавали с вяра, упование и молитва за изцеление на своите немощи.

Светинята е първият случай на открита вещ с културна стойност чрез външния интернет достъп до модула за издирвани ценности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Танцуващо ревю
ДРУГИТЕ новини: Танцуващо ревю
Учители от 52-ро ОУ искат промяна в Наредбата за приобщаващо образование
Учители от 52-ро ОУ искат промяна в Наредбата за приобщаващо образование