НОВИНИ

Астрономическата обсерватория във Варна навършва 50 години

През тази година Астрономическата обсерватория “Николай Коперник” във Варна навършва 50 години. Едно от най-значимите събития, което се организира заради юбилея, е конкурсът “Науката в изкуството”. Какво още включва календарът през 2018-а и какви небесни спектакли ще могат да се наблюдават от Варненската обсерватория вижте в репортажа.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Даниела Цекова / Илко Илиев
15:00, 05.01.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Едно от наи-интересните небесни явления през новата година е мистичната Синя луна, разказва астрономът Иванка Гецова

Иванка Гецова - астроном: ”Това е едно понятие за някакво рядко явление. Идва от английския израз, не че е синя луна, а е второ пълнолуние за месеца. Ще се виждат добре планетите Венера и Юпитер, през юни Сатурн, а март ще има велико противостояние на Марс, когато той ще сияе като ярка червена звезда на вечерното небе."

На 27 юли пък ще можем да наблюдаваме единственото видимо за България за тази година пълно лунно затъмнение. Цялата научна и образователна програма на обсерваторията преминава под знака на нейния половинвековен юбилей .

Иванка Гецова - астроном: “Ще има седмица на открити врати от 21 до 26 май. Една изложба за ЦЕРН гостуваща, която ще бъде “Науката, представена чрез изкуство”, с лекции съпроводена. Юли имаме лятна работа с експедиции”, а септември ще завършим, ще бъдем домакини на националната конференция на Съюза на астрономите в България.”

През есента ще има и обучение на варненски преподаватели по астрономия на обсерваторията в Рожен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Росен Ангелов е извършител на шесторното убийство в Нови Искър
Официално: Росен Ангелов е извършител на шесторното убийство в Нови Искър
Ердоган е на посещение в Париж
Ердоган е на посещение в Париж