НОВИНИ

Боил Банов: Ключът за музейните експонати е в дигитализацията

Каквито и законови мерки да предприемем, ключът е в дигитализацията, заснемането и качването на музейни експонати на дигитални носители, което да улесни работата на всички, които имат отношение. Каквото и да предлагаме, криминалното деяние си остава криминално. Винаги ще има такива, не само в музея в Бяла. Проверяваме всеки сигнал. Ако можеше само по снимки да се опазва културно наследство, това означаваше, че по аукционните къщи щеше да има само регистрирани обекти и нищо нямаше да може да преминава през границите, а то не е така. Това каза в "Денят започва" министърът на културата Боил Банов по повод филма на Мария Чернева за най-големия музеен обир, който показва как е обран фондът на музея в Бяла.

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 06.02.2018
Чете се за: 01:12 мин.
Още

Министър Банов коментира още, че всичко е въпрос на финансиране, по норвежка програма до момента над 2,5 млн. са дадени за 9 центъра, предстои ново подписване и инвестиране на още много пари. Търсят се още варианти за финансиране на дигитализация, в момента се планират други инвестиции и допълни, че в Пловдив може да се говори почти за 100% дигитализация,.

Боил Банов, министър на културата: Регионалните политики са ключови за развитието на всяко общество,както и за опазване на културно наследство. На място има кметове и общински съвети, които нямат отношение към музея. Това, че си позволяват години наред да не назначават директор на музея, е предпоставка за кражби и нещо още по-страшно. В по-голямата част от страната, в по-големите градове музеите се поддържат на сериозно ниво като инвентаризация, експонатите са дигитализирани в много голяма част, проблемът е ситуиран в по-малки населени места. Там става въпрос за липса или много малко посетители.
;

Културният министър коментира, че ключът към културната идентичност на нашата държава е културно наследство и съвременно изкуство.

Бои Банов, министър на културата: Важно е хората да се усетят,че има Председателство, приповдигнат дух и друга културна среда, да усетят града по друг начин.

По темата за рушащите сгради министърът заяви, че решенията са в държавна помощ за хората, които наистина са собственици на такива сгради и сериозен режим по мерки свързани с изземване в полза на държавата или общината за къщи, които не се стопанисват правилно. Културният министър потвърди, че подготвят законови промени, работят с Австрия,Франция и Германия и с техни специалисти за създаване на цели квартали, както е например женският пазар.

В студиото на БНТ Банов заяви, че идеята за културни ваучери е интересна, но към момента е неприложима. По думите му не може да се контролират парите за културни ваучери кой за какво ги харчи.

Боил Банов, министър на културата: Тези 200 лв. няма да ги направят нито по-богати,нито ще направим с тяхната психика на 18 год.

Накрая на разговора министърът изброи ключовите обекти, в които трябва да се инвестира - Филхармоничната зала в Пловдив,. Националната библиотека "Кирил и Методий". Той бе категоричен, че културният туризъм е най-ключовата ниша на България, която може да се развива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Москва декриминализира  Дагестан, пишат руски издания
Москва декриминализира Дагестан, пишат руски издания
Агенцията по безопасност на храните работи по ново изследване за двоен стандарт
Агенцията по безопасност на храните работи по ново изследване за двоен стандарт