НОВИНИ

Индексът Дау Джоунс се срина

Паника настъпи на "Уолстрийт" снощи след като индустриалният фондов индекс Дау Джоунс се срина за по-малко от час с почти 1600 пункта. Това се случва след месеци еуфория, изтъквана редовно от президента Доналд Тръмп.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:46, 06.02.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Предаван на живо по телевизията, сривът на Дау Джоунс прикова вниманието на минувачите в Ню Йорк. След леко повишаване, последвало срива, до затварянето на борсата Дау Джоунс загуби 4,6% - най-големият спад след финансовата криза от септември 2008 г.

Белият дом реагира с уверението, че вниманието на президента Тръмп е насочено към дългосрочните фундаментални показатели на икономиката, която остава изключително силна.

Дау Джоунс повлече след себе си и други индекси. Тази сутрин спад от над 4 процента последва на борсата в Токио, където индексът "Никей" загуби 929 пункта - най-ниската стойност от октомври.

В момента, когато Дау Джоунс се срина, президентът Тръмп говореше на събитие в щата Охайо, но не каза нито дума за борсите. Тръмп не е пропускал да се похвали винаги, когато индексите се повишават, отбелязват анализатори.

Сътресението на "Уолстрийт съвпадна с встъпването в длъжност на Джероум Пауел, новият президент на Управлението за федерален резерв. След като положи клетва, Пауел каза, че американската финансова система е по-силна и по-устойчива, отколкото е била преди финансовата криза през 2008 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийната борса ще представи принципите на търговия
Енергийната борса ще представи принципите на търговия
Изслушват свидетели по делото за атентата в Сарафово
Изслушват свидетели по делото за атентата в Сарафово