НОВИНИ

Борисов и Каракачанов са били уведомени снощи за въздушните удари в Сирия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза в интервю за БНТ, че той и премиерът Бойко Борисов са получили информация късно снощи за удара срещу Сирия.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:06, 14.04.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Каква е българската позиция след ударите в Сирия?

- Аз мисля, че не е необходимо България да излиза със специална позиция, да се нарежда на страната на противниците или привържениците на тези удари, първо, защото никой не е поискал от нас съдействие или участие в една подобна операция, никой не ни попитал какво е нашето мнение, нито ни е предупредил кога това ще се случва, въпреки че снощи късно вечерта служба Военна информация, по-точно военно разузнаване даде информация, че се очаква това да се случи.

- Тоест правителството е било предупредено?

- Аз и премиерът бяхме предупредени, че се очаква, че има информация по линия Военна информация, че тази нощ ще се извършат подобни удари. Информацията не е от партньорските държави, информацията е от източници на нашето разузнаване, за което им благодаря, оказаха се точни в прогнозите си. България трябва да държи един тон на умерена политика. Лично аз смятам, че няма как с операция спрямо една държава или с въздушни удари, и с усилия само към една държава от Близкия изток да решим проблемите.

- Има ли опасност за националната сигурност? Може ли да се стигне до нова мигрантска вълна?

- Към момента няма такава, тъй като според мен ударите приключиха, те са далеч от сирийско-турската граница, към момента информацията, която получаваме от там е, че няма потоци, които да вървят към Турция, следователно не може да очакваме от Турция към България подобни, тоест опасност няма. Поради това не се налага повишаване на готовността на нашите въоръжени сили към този момент. Лично аз смятам, че конфликтът ще спре дотук.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велизар Шаламанов: Това не е началото на война
Велизар Шаламанов: Това не е началото на война
Русия осъди ударите и свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН
Русия осъди ударите и свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН