НОВИНИ

Борисов притеснен за ситуацията с мигрантите

Премиерът Бойко Борисов заяви, че има данни за целенасочена дестабилизация на страни от региона и даде за пример случващото се в Македония. Според Борисов подобен план сработва и в България.

Надежда Василева
от Надежда Василева
15:46, 14.04.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

След Консултативния съвет при президента, премиерът посочи пред журналисти, че е притеснен от ситуацията с бежанците, но отбеляза, че страната ни се справя с охраната на границите.

Борисов е разпоредил на министъра на отбраната Ненчев и на вицепремиера Бъчварова да проверят охраната на българо-гръцката граница и където е необходимо тя да бъде засилена, за да се предотврати нахлуване на мигранти.

Премиерът посочи, че македонският президент е информирал за солидна подготовка за нападение на техните граници от организирани групи, което се е случило. Борисов прогнозира, че Македония ще бъде трайно дестабилизирана и не е ясно как ще пази границата. Отбеляза също, че Гърция не се справя с охраната и че е разтревожен от ситуацията с бежанците в района.

Бойко Борисов - министър-председател: "Това е нещо, за което съм изключително тревожен и крайно притеснен, дори си мисля, че и в България през последните дни като наблюдавам процесите - не искам да влизам в термините хибридни войни или кибер атаки, но си навръзвам няколко неща - събитията в Македония вчера, в Гърция, някои процеси в Сърбия, които още не са станали ясни за вас, но тъй като имаме запитване през службите за там, ми дават основание да съм тревожен също".

Тоя план сработва донякъде за България.

Изведнъж се явиха тук-таме някакви граждански организации, които спонтанно на място задържаха различни бежанци.

Няколко дни подред се заговори пак за свински опашки, които за мюсюлманите като кажеш свинско нещо, това е много тежко обидно, привързва се постепенно и моето име към тези свински опашки, чрез карикатури.

Борисов отказа да конкретизира кой стои зад плановете за дестабилизация.

Бойко Борисов: "При тази организация на правителството ние няма да допуснем бежанска вълна и това явно е проблем и търсят по най-ефективния начин да ни разклатят. България се справя добре. Колкото и да се опитват сега заради 3 или 10 емигранти да кажат, че не се справяме".

Премиерът отрече да е цензурирал карикатури с неговия образ, излъчени в частна телевизия. И обеща вече да качва карикатурите във фейсбук.

"Който ме познава, знае, че нямам никакъв комплекс, нито се виждам дебел, нито се виждам грозен. Вярно, че има някои дори не мога да се разпозная в тях, аз също рисувам понякога и мога да нарисувам и по-добри, но такова е творчеството им. Във времето на фейсбук и интернет да сваляш информация, това е самоубийство. И да набедиш човек като мен, че едва ли не стои зад подобно нещо - господ ми е свидетел, че не стоя. Не е честно!"

Борисов каза също, че повече от 10 години карикатуристи си изкарват прехраната с неговия образ и досега на никой не е правил забележка за нарисуваното.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КСНС с 10 мерки срещу киберпрестъпността
КСНС с 10 мерки срещу киберпрестъпността
Упоиха избягало шимпанзе в Япония
Упоиха избягало шимпанзе в Япония