НОВИНИ

Окончателно: Билетът за градския транспорт в София става 1.60 лв. от 1 юни

1.60 лв. ще струва билетът за градски транспорт в София от 1 юни. Поскъпването е с 60%. Талонът с десет билета от 8 става 12 лева, а глобата за нередовен пътник скача от 20 на 40 лева. Днешното решение на общинските съветници е окончателно.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
14:20, 14.04.2016
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

След бурно тричасово заседание днес до последно не беше ясно, дали предложението от ГЕРБ за по-скъп билет ще събере достатъчно гласове. Необходимата подкрепа дойде от петима от СДС и Прошко Прошков от Движение "България за гражданите". Така от 1-ви юни еднократният билет за градския транспорт става 1,60 лева, а талон за 10 пътувания от 8 лв. - поскъпва на 12 лв. Глобата пък за нередовен пътник скача от 20 на 40 лева, а актът от 100 на 200 лева. Мотивите:

Прошко Прошков, ДБГ: Днешното решение е най-евтиният вариант спрямо хората, най-икономичният. Всички приказки как се ощетяват столичани, е митология.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: В последните 2 години имаме най-голямата подмяна на транспортни средства - с 90% нови тролейбуси, нови автобуси, нови трамваи, да не говорим за строителството на метрото - 14 сек.

Целта на поскъпването на билета е да се стимулира използването на карти, чиято цена няма да се променя. Въвеждат се обаче 3 вида нови карти. От 1 юни месечната карта за метро и една линия наземен транспорт, наричана „Метро +", ще струва 43 лв., а тридневната карта за всички линии, включително метро ще струва 10 лв.

;

От 1 октомври ще има нова карта „София" за туристи и гости на столицата, които ще имат неограничен брой пътувания до културни и търговски обекти. Тя ще важи за 3 дни и ще струва 20 лв.

Докато общинските съветници обсъждаха поскъпването на билетите, пред сградата на общината имаше протест, организиран от БСП
Калоян Паргов, председател на Градския съвет на БСП-София: "Истината е, че обосновката на 1.60 лв. я няма в докладите. Тя е цена, която е свързана единствено с покриване дефицита на транспортната схема в София и за пореден път ви казвам, че финансовата схема на Столична община е компрометирана. Това, което ще направи БСП е да сезира областния управител, който има право да спре решението.

Столичани са раздвоени в преценките си за по-скъпите билети. За някои това е престъпление, на фона на ниските заплати и доходи. Други са "за", ако това ще промени качеството на транспорта и на пътната обстановка.

Кметът Фандъкова пое ангажимента да осигури пълна прозрачност на финансите на Центъра за градска мобилност, където ще отиват парите от увеличените билети. Тя обеща, че през 6 месеца центърът ще се отчита в комисиите на Столичния общински съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прие Закон за равнопоставеност на жените и мъжете
Парламентът прие Закон за равнопоставеност на жените и мъжете
Екатерина Захариева: Разделянето на ВСС беше консенсусно и обективно
Екатерина Захариева: Разделянето на ВСС беше консенсусно и обективно