НОВИНИ

Борисов: Запазването на собствеността върху газопреносната мрежа е стратегически

Премиерът Борисов се срещна с еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер. Той подчерта изключителното значение на запазването на собствеността върху газонопреносната мрежа и е поиска помощ от Европейската комисия по всички "спорни" теми.

bnt avatar logo
от БТА
19:05, 10.06.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Борисов добави, че трябва да се изпълнят доста предписания, съгласно европейските директиви, но някои от темите не могат да станат веднага и трябва да се прояви разбиране.

В разговорите днес са обсъдени различни проекти и проблеми, сред които с руските тръби, които стоят на българските пристанища и с процедурите, които текат по "Южен поток", отбеляза още премиерът.

Маргрете Вестагер посочи важната роля на страната ни в изграждането на Европейски енергиен съюз. Сигурността на доставките и достъпните цени са важни за всеки европейски гражднин, каза еврокомисарят и добави, че бавно и постепенно трябва да се извърви този преход на енергийните ни системи така, че да се постигнат и ангажиментите, свързани с изменението на климата. В тази връзка имаме много общи неща - желанията на България не само в газовия сектор, но и прехода към използване на възобновяеми източници, посочи Вестагер. По думите й сътрудничеството с България е отлично. Българските приоритети са сходни на европейските и са част от тях, добави гостът.

Бойко Борисов - министър-председател на РБ: Основните теми, по които се полагат действително много усилия, знаете за монополното положение на Булгартрансгаз. Според комисията ние се опитахме да обясним какви мерки сме взели там запознах Маргрете и със руските тръби, които стоят на нашите пристанища и с процедурите, които текат по Южен поток.
Маргрете Вестагер - европейски комисар по конкуренцията: България играе важна рола при изграждането на Европейски енергиен съюз. Това е важно за всеки европейски и български гражданин, да се осигури сигурност и достъпност на доставките.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоян Мавродиев: Комисията за финансов надзор работи чудесно последните 6 години
Стоян Мавродиев: Комисията за финансов надзор работи чудесно последните 6 години
Изследване доказва нетолерантността на българина
Изследване доказва нетолерантността на българина