Боян Магдалинчев: Няма интерес съдебната система да изпраща негативни сигнали

В студиото на „Денят започва“ представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев заяви, че няма смисъл съдебната система да изпраща негативни сигнали за самата себе си в обществото, както тя е правила в предишния състав на Висшия съдебен съвет, където е имало противопоставяне между членовете на Съвета и лични отношения, които са излизали на показ. Той допълни, че е дискусия е винаги необходима, но тя не трябва да прераства в конфликт и отбеляза, че сегашният състав на Съвета се стреми да докаже, че върви в посока именно на това.

от БНТ
08:51, 06.10.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Висшият съдебен съвет ще се заеме с казуса по върнатото предложение за председател на Висшия административен съд, защото указът все още не е обнародван в Държавен вестник. Боян Магдалинчев заяви, че изборът зависи от това кога указът ще бъде обнародван в Държавен вестник, но след това има въпроси около това как да протече процедурата по избор на председател, как да се изслушат кандидатите и с какво мнозинство да се гласува.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Във всички случаи след дискусия ще стигнем по единомислие по въпроса, иначе няма как да се стигнем до последната фаза - избор или не избор.
;

Боян Магдалинчев отбеляза, че не бива да се слага знак на равенство между независимостта на съдебната власт и безпристрастността.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Независимостта е функция на законодателната власт.

Той подчерта, че функцията на Висшия съдебен съвет е да отстоява и гарантира признаната и гарантирана от Конституцията независимост на съдебната власт, заради което съветът има отношение към всеки магистрат, който извърши провинение или е обект на атака.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Има баланс между защитата на магистратите и справедливото отношение към онези магистрати, които пристъпват закона. Особеното при магистратите е, че са подложени на публично доверие и те трябва да премислят много, преди да предприемат каквото и да е действие.

Боян Магдалинчев призна, че проблемът с неравномерното натоварване на магистратите по райони е проблем, който създава напрежение както в обществото, така и в системата. Той отбеляза, че има законови механизми, с които може натовареността на магистратите да се балансира и така да се промени съдебната карта.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Московиси: ​Каталуния няма да бъде член на ЕС, ако се отдели от Испания
Московиси: ​Каталуния няма да бъде член на ЕС, ако се отдели от Испания
Столична община: Планираме 40 % от превоза да се осъществява с метро до 2019 г.
Столична община: Планираме 40 % от превоза да се осъществява с метро до 2019 г.