НОВИНИ

Отново предлагат да се ограничат кешовите плащания

За трети път Министерството на финансите предлага на депутатите да ограничат кешовите плащания до 5 000 лв. Това стана ясно от изслушването на министъра на финансите пред Комисията за борба със сивата икономика. Според Владислав Горанов, огромният кешов оборот създава предпоставки за развитие на сивия сектор.

bnt avatar logo
от БНТ
23:20, 05.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

По данни на финансовия министър Владислав Горанов общо приходите на НАП и Агенция "Митници" за 9-те месеца на тази година нарастват с близо 1, 612 млрд. лв. Събраното от ДДС до момента е с 513 млн. лв. повече, отколкото година по-рано. С близо 165 млн. лв повече са приходите от данък общ доход, а осигурителните вноски са с 14% повече.

Владислав Горанов, министър на финансите: ,,Далеч не може да твърдим, че проблемът със сивата икономика и контрабандата е преодолян като тук има обективни и субективни причини. Положителната новина е, че година след година, поне на база на това, което постъпва в бюджета тенденцията е положителна."

Пред парламентарната комисия министърът на финансите отново подкрепи идеята кешовите плащания да се намалят от 10 000 на 5 000 лв. Горанов представи и резултати от проверка на ведомството през лятото, която показва проблем с кеша ,държан по касите.

Владислав Горанов, министър на финансите: ,,Не може да се ограничи до безкрай движението в брой, но аз бих ви задал въпроса къде са 13,5 млрд. лв. в касите на фирмите в края на за 2016 г. Те са в плащания на заплати под масата, от което се губят осигурителни вноски и данък върху доходите на физическите лица, те са в купуване на стоки без документ, откъдето се краде ДДС. За съжаление, колеги с тези пари се купува и влияние."

По време на заседанието не стана ясно дали ГЕРБ ще получат подкрепа за ограничаване на кешовите разплащания до 5 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решават за замразения лиценз на Емко
Решават за замразения лиценз на "Емко"
Все още не са ясни мотивите на стрелеца в Лас Вегас
Все още не са ясни мотивите на стрелеца в Лас Вегас