НОВИНИ

Чужденци помагат с дарения за нова църква в Бяла

Румънци помагат за завършването на църквата „Свети Пантелеймон” в Бяла. Храмът е чакан повече от 100 години. Изграждането започна преди година, а с дарения се включиха десетки жители на градчето. В момента единственото място, където се правят църковните служби, е скромен параклис, пригоден за служба в бивша книжарница.

bnt avatar logo
от Силва Агопян
21:13, 05.10.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Обединени от вярата, жителите на Бяла се включиха в събирането на средства за изграждането на църквата. Най-активни бяха децата, които на два благотворителни базара продадоха свои картички и картини за пет хиляди лева. Със сумата беше купена камбана за храма. Местните хора вярват, че съвсем скоро той ще отвори врати и чакат с вълнение денят, в който ще чуят камбанния звън.

Русанка Митева: От години тук са събирани средства ей там беше оградено едно място и беше определено за църква, беше много отдавна, но се провалиха нещата. Определиха място, събираха средства, събираха пари. Сега вече се надяваме, туй ще бъде добре много.

Грубият строеж на храма вече е готов, а до седмица ще започне монтирането на поръчаните вече прозорци и витражи. Освен беленчани, с дарение за храма са се включили и хора извън България.

Димитър Славов – кмет на Бяла: Куполите са дар, дървения материал е дар от един мой приятел са дар от кмета на община Градинари Тудор Флоре, без да му искаме помощ изпрати един ТИР дървен материал румънски сигурно карпатски за куполите които са поставени.

Предстои да бъде обсъдено и вътрешното оформление на храма и изработката на иконостаса и изписването на стените. За тяхното финансиране средства са обещали и от комисията по вероизповеданията и от правителството. Мечтата на беленчани е храмът да отвори врати на 27 юли, когато църквата почита паметта на Свети Пантелеймон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа прожекция на българския филм “Дъвка за балончета” на “Златна роза”
Първа прожекция на българския филм “Дъвка за балончета” на “Златна роза”
Искат съд за служителя, който изгаси цигара на бензиностанция с пожарогасител
Искат съд за служителя, който изгаси цигара на бензиностанция с пожарогасител