НОВИНИ

Питър Прат, ЕЦБ: Още е рано България да влиза в еврозоната

"Още е рано България да влиза в еврозоната" . Това заяви в специално интервю за БНТ главният икономист на Европейската централна банка Питър Прат. Той присъства на Седмата конференция на централната банка във Франкфурт, посветена на развитието на страните от Централна и Източна Европа. По думите на Прат са необходими още реформи на страната ни, за да докаже, че е достатъчно стабилна. Репортаж от Германия на Илина Бисерова и оператора Владимир Богдански.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
20:30, 05.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Клубът на богатите - така наричат Еврозоната. 19 държави от Европа вече са в него. България от години се опитва да стане 20-тата страна.

Питър Прат - главен икономист на Европейската централна банка: Когато се членува в един клуб, политическата и икономическата устойчивост са изключително важни.

Страната ни е изпълнила всички икономическите изисквания - имаме бюджетен дефицит под 3%, дългът на страната е под 60% от икономиката ни, инфлацията също е под нужното ниво, но какво още не ни достига, за да сме член на еврозоната?

Питър Прат: Номиналните критерии трябва да бъдат уважавани, но големият въпрос е устойчивостта. Когато се стигне до шокови ситуации, а те винаги се случват, колко устойчиво е обществото? Говоря и за политически и икономически шокове. Не е въпросът само за икономическата устойчивост, но и за социалната стабилност, която сте постигнали.
Калин Христов, подуправител на БНБ: Стабилността не ти е дадена просто така от Господ. Тя не е някакво свещено право. Трябва да положиш усилия, за да я постигнеш и второ, стабилността зависи и от икономическия регион, в който се намираш.

Ниските доходи у нас, от една страна, притесняват Европа. От друга - Валутния борд, в който е България, е гарант за стабилност.

Сергей Гуриев - главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие. Де факто вие и сега сте в Еврозоната, стига да запазите стабилността. В момента наблюдаваме консенсуса в страната ви, но принципно трябва да се каже, че има страни - членки на ЕС, които са извън еврозоната като Полша и Швеция и те се справят доста добре.

Според икономистите сега е удачен момент Еврозоната да приеме нови членове и все пак има още реформи, които България първо трябва да направи, за да кандидатства в клуба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари и граждани протестираха отново във Враца
Лекари и граждани протестираха отново във Враца
Неправителствена организация иска център за работа с деца аутисти
Неправителствена организация иска център за работа с деца аутисти