НОВИНИ

Лекари и граждани протестираха отново във Враца

Расте напрежението във Враца заради състоянието на местната болница, която е със задължения от 12 милиона лв. Протестът днес прерасна в гражданско неподчинение, при което беше затворен един от възловите булеварди в града. В здравното министерство пък се срещнаха с кметовете на Враца и Ловеч, където болницата също е в лошо финансово състояние.

bnt avatar logo
от БНТ
20:37, 05.10.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Част от практикуващите лекари в многопрофилната болница във Враца днес подадоха оставките си. Здравните работници настояват правителството да помогне да се изплатят задълженията на болницата и да се опуснат пари за закупуването на всички медикаменти нужни за лечението на пациентите.

Д-р Пламен Петров, детско отделение: Не може за месеци, за някакви си години да изчезнат някакви си десетина, дванадесет милиона лева. Никой не пита къде са тези пари, за какво са отишли? Два месеца персоналът на болницата не е получавал трудовите си възнаграждения. Като едно от възнагражденията се влачи вече повече от една година.

От болницата в Монтана изявиха готовност да приемат спешните пациенти от Враца.

Д-р Илия Илиев - анестезиолог: "Колегите от Монтана не ни подкрепят в това нещо, но пък са съгласни да поемат такива болни, което не е колегиално и говори, че българите сме разделени."

Виктория, която е от Монтата заяви, че лекарите във Враца са спасили няколко пъти и нейния живот и този на нейните близки.

Виктория Викторова от Монтана : "Крайно време е Министерството на здравеопазването да вземе някакви мерки по въпроса. Над година и половина е проблемът."

По-късно на срещата в здравното министерство са се разбрали да се предоговорят задълженията на болниците във Враца и Ловеч, като вече е намерен вариант за кредитирането им. За размера на евентуалните кредити ще се разчита на общините-съакционери в лечебните заведения, които да станат гарант. С кредитите ще се покрият общите и просрочените задължения на болниците, а служителите ще получават заплатите си от приходите по здравна каса.

Представителите на местната власт са се ангажирали с отсрочване задълженията на болниците за местни данъци и такси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрастен мъж от София е приет в болница след нападение от питбул
Възрастен мъж от София е приет в болница след нападение от питбул
Питър Прат, ЕЦБ: Още е рано България да влиза в еврозоната
Питър Прат, ЕЦБ: Още е рано България да влиза в еврозоната