НОВИНИ

Бойко Борисов и Екатерина Захариева няма да се срещнат с македонския президент

Премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева утре няма да се срещнат с македонския президент, който е на официално посещение в София. Като причина планираните срещи да бъдат отменени беше посочено, че българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешно-политическите дебати в Скопие. Вчера възникна скандал между македонския президент, премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров. След срещата им продължила само 2 минути, македонският президент Георге Иванов в остро обръщение към нацията заяви, че няма да подкрепи споразумението с Гърция за новото име на Македония и го нарече вредно.

Надежда Василева
от Надежда Василева Ирина Цонева
19:53, 14.06.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Премиерът Борисов обясни, че отказът да приеме македонския президент е част тактиката му страната ни да стои далеч от спора за името на Македония. И посочи, че е взел решението след вчерашната среща за 120 секунди между президента Иванов и премиера Заев.

Бойко Борисов - министър-председател: Щеше да е предателство, аз днес да го посрещам с фанфари и почести в София. Нямаше да бъде честно за техните усилия.

Борисов припомни, че многократно е заявявал, че не трябва да се месим нито в работата на институциите в Скопие, нито в спора с Гърция.

Бойко Борисов - министър-председател: Ние се натикахме днес в скандал, който изобщо не е наш, не ни е нужен, това са нашите братя там. Спорът между Гърция и Македония да си го решат. Към президента Иванов съм се отнасял винаги с огромно уважение. Той знае прекрасно, че единственото, което искаме за Македония е европейска интеграция и влизане в ЕС, влизане в НАТО, просперитет и свързаност. Положихме такива усилия да подпишем Договора за добросъседство, вродената ми скромност пречи да кажа, че поколение политици преди мен не го направиха.

Премиерът посочи, че ако не се придвижи споразумението за името на Македония, става пълен песимист за развитието на Балканите.

Бойко Борисов - министър-председател: Защото Македония е като има в строителството едни камъни - които са в средата, които като се затегнат хубаво, държат целия строеж.

Борисов не вижда различия между позициите на правителството и президента Румен Радев.

Бойко Борисов - министър-председател: Когато вече е тук, как да постъпи - той е негов гост, не мой. Ако беше мой гост и аз щях да го приема. Но той е гост на президентската институция. Аз по този начин показвам своето отношение към колегите от Гърция и от Македония. Винаги съм го приемал като мой приятел Георги Иванов, винаги е казвал - приятели в трудни моменти се виждат. Да, аз съм приятел и на Заев, и на Ципрас. Свалям им шапка какъв риск поеха ,за да решат този въпрос.

Борисов каза още, че е лесно да се критикува отстрани, но това не е държавническа позиция. И че е настоявал опозиционните партии и в Гърция, и в Македония, да помогнат за решаване на спора за името, а не да се възползват от ситуацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С бляскава церемония откриха Световното първенство по футбол в Русия
С бляскава церемония откриха Световното първенство по футбол в Русия
Автобусни превозвачи протестираха срещу проектозакона за автомобилна камара
Автобусни превозвачи протестираха срещу проектозакона за автомобилна камара