Бойко Борисов: Към момента в Черно море няма чужди военни кораби

В парламента премиерът Бойко Борисов заяви, че към момента в Черно море няма чужди военни кораби. Според него това трябва да бъде място за туризъм и газопроводи. Коментарът на премиера е по повод информацията от вчера на телевизия Си Ен Ен за това, че Съединените щати се готвят да изпратят военни кораби в Черно море като мярка в отговор на действията на Русия към Украйна в Керченския проток.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:58, 07.12.2018
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов остро възрази срещу увеличаване не военното присъствие в Черно море поради две причини. Това веднага би засегнало, както туризмът, така и икономиката на България и би попречило на бъдещите енергийни проекти в региона.

Бойко Борисов, министър-председател: Влизането на кораби, на толкова могъщ руски флот от другата страна, неминуемо ще доведе до голяма криза. Още повече, доколкото знам, на територията на Черно море най-добрите туристически курорти са в България. Това пряко ще ни засегне. Така че полагам всички усилия. Надявам се да се вложи здрав разум.

Премиерът Борисов потвърди и думите на военния министър Красимир Каракачанов, че все още няма официално искане за навлизането на чужди кораби на територията на Черно море.

Премиерът беше в пленарната зала по време на парламентарния контрол, за да отговори на въпроси на БСП за какво ще бъде използвана бъдещата Агенция за пътна безопасност. По думите му тя ще координира изцяло проектът за безопасност по пътищата, така че смъртността и катастрофите да намалеят поне с 50 %. Освен това Борисов отговори и на въпроси на опозицията, които изчетоха декларация от "БСП за България", срещу това, че не се взимат достатъчно мерки за чистотата на въздуха у нас.

Ангажиментът, който пое Борсов е да бъдат изпълнени всички мерки, които е заложило правителството на Пламен Орешарски, колкото и скъпо да струва това.

Преди него енергийният министър Теменужка Петкова представи проекта за търсене на нов инвеститор за втората ядрена централа "АЕЦ Белене". По думите на Петкова до една година ще приключи тази процедура.

;

България ще участва единствено с платените до този момент 1,5 млрд. евро, освен това ще запази и блокираща квота в проекта. Петкова потвърди, че няма да се искат държавни гаранции и че срокът на построяване на бъдещата централа ще бъде 10 години. Съмнения в изпълнението на тази процедура изказаха, както от опозицията, така и от Обединените патриоти.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: За всички нас е ясно, че когато се развива такъв проект за изграждане на нова ядрена мощност, на първо място ядреният риск остава за страната, на чиято територия се реализира такъв един проект, така че държавата ще участва.
Валери Симеонов, ПГ на "Обединени патриоти": В случай на изграждане на атомната централа от външна фирма, държавна, частна и каквото и да било, теоретично би било възможно този инвеститор да започне да продава електроенергия на дъмпингови цени.
Таско Ерменков, ПГ на "БСП за България": Настоявам правителството на Република България и Вие като министър, който отговаря за енергетиката, сериозно да подходите към въпроса за реализацията на проекта АЕЦ Белене.
Рамадан Аталай, ПГ на ДПС: Остава въпросът защо и ГЕРБ не са убедени, че трябва да се изгради този проект, защо и Обединените патриоти не са убедени, че трябва да се изгради този проект.

По думите на Петкова три компании искат да инвестират в централата - Китайската ядрена корпорация, корейската "Хидроатомна корпорация" и френската "Арева".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нисан изтегля 150 000 автомобила заради проблем с технически проверки
Нисан изтегля 150 000 автомобила заради проблем с технически проверки
АРТ посоки с Галя Крайчовска: италианска кино наслада
АРТ посоки с Галя Крайчовска: италианска кино наслада