НОВИНИ

Бойко Борисов: Съжалявам, че си загубих времето с ген. Румен Радев

Премиерът Бойко Борисов коментира оставката на началника на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев. Борисов изрази съжаление, че си е загубил времето с Радев през октомври, когато го разубеди да напусне армията заради влошеното състояние на изтребителната ни авиация. И заяви, че левицата явно не може да намери кандидат-президент. Борисов коментира оставката, след като присъства на антитерористично учение на Специалните сили в Црънча, а след това посети и авиобаза "Граф Игнатиево". Там стана ясно още, че държавата си е върнала обратно авиоремонтния завод "Авионамс", който може да ремонтира самолетите ни МиГ-29. Първият етап на приватизация на завода е бил през 2008 г., когато шеф на авиобаза "Граф Игнатиево" е бил именно генерал-майор Румен Радев.

Александър Марков
от Александър Марков
17:15, 02.08.2016
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

Защо генерал-майор Румен Радев не си е хвърлил оставката през 2008-а и 2012 година, когато заводът за авиоремонти "Авионамс" е бил приватизиран, попита премиерът Бойко Борисов и пожела, цитирам, "приятна игра" на генерала. Подчерта, обаче, че намесването на армията в политическото противопоставяне крие сериозни рискове.

;
Бойко Борисов, министър-председател: Съжалявам, че с Радев си загубих времето тогава и той ми даваше дума, че няма нищо в политиката, точно обратното. Значи ме е излъгал и мен. Но обикновено който ме излъже веднъж, няма възможност да ме излъже втори път. Така че пожелавам успех, щом толкова нямат в цялото ляво политик да издигнат за президент, а се крият за генералите, аз като го гледам Попов, какво му е на Попов? Да вземем по един генерал оттук и да ги направим кандидат-президенти и да разделим и армията. Навремето малко се подведох. Министърът ми казваше, че той е повече политическо лице, а не е военен, но аз не му повярвах тогава, сгреших. Така че приятен път, приятна игра му пожелавам.
;

Борисов щял да оцени като изключително мъжка постъпка оставката на Радев, ако тя е била хвърлена, когато двигателите на МиГ-29 заминаха за ремонт в Полша.

;
Бойко Борисов, министър-председател: Ето тук са всичките кандидат-президенти около мен, са все летци. И аз се надявам, че политиците ще си поемат отговорността политическите партии, затова взимат огромни субсидии - като дойдат избори, да си извадят кандидат и да се борят с другите партии. А не да се крият или зад пагона, или зад някой интелектуалец, или артист, или какъвто и да било.
;

Министърът на отбраната изрази сериозно притеснение от мотива за оставката - недоволството на Радев от промените в Закона за отбраната, с които се даде възможност партньорски държави да охраняват съвместно с наши изтребители небето ни. Странно било съвпадението между номинацията на Радев от БСП и оставката на генерала.

;
Николай Ненчев, министър на отбраната: Има, разбира се, странно съвпадение. Още веднъж искам да се върна върху това - промяната в закона беше направена февруари месец, сега сме август. Решенията на НС не могат да се оспорват, оспорват се от политиците, но не от генералитета. Защото това вече е много сериозно нарушение.
;

След антитерористичното учение в Црънча премиерът заяви, че съвместната охрана на небето се налага заради повишаване оперативната съвместимост между страните-членки на НАТО. За разлика отпреди няколко месеца, България вече има достатъчно на брой изтребители и за самостоятелна охрана на въздушното пространство. Още 2 ремонтирани двигателя се чакат от Полша в края на ноември, а още 10 - в края на декември.

;
Александър Марков: След като заводът Авионамс вече е държавен, обяви премиерът, българските самолети МиГ-29, а и всички останали, ще се ремонтират тук, а не в Полша.
;
Бойко Борисов, министър-председател: Знаете, че ни упрекваха едва ли не, че сме приземили авиацията, точно обратното. В момента имаме повече самолети, откогато и да било, 2002 г. мисля, които са във въздуха. Изпълняваме всички ангажименти по охрана на границите, всички - и на НАТО, и като летателни часове за летците. Този завод, Авионамс е на територията на пистите, тук, до дежурещите изтребители в един двор. Приватизират го. С вицепремиера и министър Ненчев решихме, че това е изключително важно за отбраната, за националната сигурност, платихме го. Вече е 100% държавен, сиреч на летците, пилотите.
;

Заводът е на територията на авиобаза Граф Игнатиево и държавата е платила за него 29 млн. лв. Освен одържавяването на "Авионамс", премиерът обяви и че ще бъде построена нова казарма за специалните сили в "Црънча", след като те проведоха безупречно поредното антитерористично учение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РБ започва допитване за седемте номинации за кандидат-президент
РБ започва допитване за седемте номинации за кандидат-президент
Цялото метро вече е с 4G покритие от телекомите
Цялото метро вече е с 4G покритие от телекомите