НОВИНИ

Ядем рекордно скъпи домати. Защо?

Рекордно поскъпване на доматите у нас - с близо 20 процента през последния месец, отчитат от Държавната комисия по стокови борси и тържища. Спрямо миналата година цената скача двойно. Ръст бележат цените на едро на лимоните, картофите, прасковите и кайсиите. На какво се дължи този ръст и как един домат тръгва от градината на цена от лев и стига на пазара за четири.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Мариела Хубинова
12:40, 02.08.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Спрямо миналата година доматите са поскъпнали почти двойно. На пазарите оранжерийните се търгуват за около 2 лева за килограм, а цената на по-високия клас домати е между 3 и 5 лева.

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища - Цената на домата е по-висока, защото тази година и по-слаба реколта. Производството е по-малко и съответно наблюдаваме покачване на цената.

Производители обясняват, че тази година много от продукцията е унищожена, заради резките климатични промени, но и на насекоми, които увреждат доматите.

Иван Спасов, производител на оранжерийни домати - Сях пролетта, но се разболяха, хвана ги картофена мана. Като загуби не можеш да сметнеш колко ти струва, защото не жалиш разходи, пръскаш постоянно, но в следващия момент дъждовете провалиха цялата реколта.

В последните десет години българинът вече не купува домати за консерви. Според Иван Колев, който отглежда консервни домати в Пловдивско, все повече производители ще се откажат от бизнеса, заради ниските изкупни цени.

Иван Колев производител на консервни домати - Много хора, които отглеждат домати предни години сега не присъстват на пазара.
;

Иван ще продаде консервния домат за 10 стотинки на фабриките, които вече изкупуват продукция на полето. В региона на Пловдив оранжерийният домат се изкупа по 80 стотинки. На пазарите стоката стига на почти двойни цени.

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища - Относно изкупните цени доста спекулации вървят, аз имам информация за производители които продават високо качество домат на 1,80 лева на място. Възможно е да има хора, които са изнасилвани да продават по-евтино.

Евтините домати, често са с неясен произход. Албански домати се представят за италиански, но в тях има повече целулоза. Хубавият домат струва колкото килограм пилешко месо. Положителната новина е, че цените на основните хранителни продукти намаляват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов коментира оставката на ген. Румен Радев
Бойко Борисов коментира оставката на ген. Румен Радев
БНТ ще излъчва олимпиадата от Международния телевизионен център в Рио
БНТ ще излъчва олимпиадата от Международния телевизионен център в Рио