НОВИНИ

Има интерес от турски инвеститори към големи инфраструктурни проекти у нас

Има сериозен интерес от различни турски инвеститори към големи инфраструктурни проекти, към изграждането на мощности и разширяването на такива в България. Това каза в студиото на "Денят започва" министърът на икономиката Божидар Лукарски. Според Лукарски българската икономика отбелязва ръст от 2,9 процента през първото тримесечие на годината, страната става привлекателна за инвеститорите дестинация, като в момента се забелязва разширяване на съществуващи инвестиции, включително намерения за турски такива.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
08:37, 26.07.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Като "остров на спокойствието" определи България министърът на икономиката Божидар Лукарски на фона на случващото се в Турция и динамичната ситуация там. По думите му независимо от трусовете в геополитически план, никога отражението не е само негативно или позитивно. Негативите са спад на лирата и сериозно понижаване на кредитния рейтинг, което ще доведе до сериозен отлив на капитали от Турция. Това обаче е една възможност за България, каза Лукарски.

"Възможност, като "остров на спокойствието" част от тези капитали и инвестиции да бъде насочен към България. Естествено, че отливът на туристи от Турция е нормално поне една част от тях да бъдат насочени към нашите курорти, когато масово се отказват регистрации. От друга страна обаче Турция е в топ 6 на търговските партньори на България. Неминуемо тази ситуация ще се отрази на салдото, спадът на лирата прави турският износ по-конкурентоспособен, особено към страните от ЕС, но от друга страна - обратно - това няма да е добре за българския износ към Турция. Все пак да не правим крайни обобщения, защото ситуацията се променя с дни", уточни министърът на икономиката.

Той заяви още, че България предлага най-добрите данъчни ставки в рамките на ЕС и пряката ни граница с Турция предполага, че турските фирми могат да се насочат към България, за да бъдем дестинация за атака към европейските пазари.

"Чуват се слухове за по-висока инвестиционна активност след опита за преврат. Има сериозен интерес от различни турски инвеститори към големи инфраструктурни проекти, към изграждането на мощности, и ако щете, разширяването на такива в България. Има поле за разширяване на инвестиционните намерения на Турция, но всичко зависи пак от развитието на обстановката, защото не е тайна, че бизнесът обича спокойствието", допълни Лукарски.

Според него е факт че в България в момента се забелязва разширяване на съществуващи инвестиции, включително намерения и за турски такива. Бизнес климатът у нас се подобрява и ставаме привлекателна за инвеститорите дестинация.

Българската икономика отбелязва ръст от 2,9 процента през първото тримесечие на годината, оптимистична е тенденцията до края на годината, уточни Лукарски.

Вижте целия разговор с министър Лукарски във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътна полиция съветва: Не си поставяйте краен срок при продължително пътуване
Пътна полиция съветва: Не си поставяйте краен срок при продължително пътуване
Полицията разби мрежа за превоз на мигранти от Унгария към Германия
Полицията разби мрежа за превоз на мигранти от Унгария към Германия