НОВИНИ

Божидар Лукарски бе преизбран за председател на СДС

Божидар Лукарски бе преизбран с явно гласуване за председател на СДС от 22-ата национална партийна конференция.

bnt avatar logo
от БТА
13:47, 13.05.2017 (обновена)
Чете се за: 02:09 мин.
У нас
божидар лукарски преизбран председател сдс

По-рано той предложи програмна конференция през есента, която да реши дали да има ново дясно обединение. Лукарски поиска отново доверие от съпартийците си за поста и обеща, ако го получи, да бъде повече сред структурите и да чува техните проблеми. Лукарски отчете, че има лична вина за загубата на вота в началото на годината именно защото като министър на икономиката във второто правителство на Бойко Борисов се е отдалечил от хората по места и се е отдал повече на работата си в изпълнителната власт и задачите, с които е бил натоварен. Като цяло, отбеляза Лукарски, представянето на СДС в изпълнителната власт е било ефективно.

Ако получа отново доверието ви, ще говоря повече със структури в страната, отколкото на 6-я етаж на "Раковски"134, обяви той. Негов конкурент за поста е Тодор Грозданов, издигнат от СДС - Красно село, и подкрепен от СДС - София.

В доклада си пред форума лидерът в оставка посочи, че вина Реформаторският блок да остане извън 44-ото Народно събрание имат всички лидери в обединението и тези, които са го напуснали. Тези, които не приеха подадената ръка на СДС, се заблудиха, че могат да спечелят вота на 300 хиляди избиратели, подчерта председателят на синята организация.
Неуспехът от изборите по думите му обаче не трябва да се превръща в разочарование, "да се поддаваме на емоциите и да прибързваме с решенията как и с кого да продължим", е съветът на Лукарски. Той посочи, че партията трябва да търси нова национална кауза, да предложи визия за нова политика.

Не очаквам да сложим розовите очила, а да бъдем реалисти, поиска председателят в оставка и припомни, че това не са нито първите, нито последните трудности, през които преминава СДС. Винаги ще ни обединява вярата в трите букви, докато вярата я има, ще я има и тази партия, завърши словото си Божидар Лукарски.
Преди това той отчете също, че успехът на РБ през 2014 г. на парламентарния и през 2015 г. на местния вот е показал, че тази стратегия е правилна.

Освен председател националната конференция трябва да избере и четирима заместник-председатели. Шест са номинациите - Емил Кабаиванов, бивш лидер на СДС, Костадин Марков, Румен Христов, Валя Станимирова, Борислав Миланов, досегашен главен секретар, и Антон Койчев, настоящ председател на СДС - София.

Преди началото на дискусията беше представен и финансов отчет за изминалия четиригодишен период. В него се посочват разходи от 628 хиляди лв. за заплати и 99 хиляди лв. за осигуровки. За наеми за четирите години партията е платила над 500 хиляди лв.

;

Силно дясно не е възможно само със СДС, но СДС трябва да бъде в центъра. Това обяви пред журналисти Божидар Лукарски веднага след като беше преизбран за председател на синята партия от 22-та Национална конференция. Той получи подкрепата на 521 делегати. Опонентът му за поста Тодор Грозданов събра 79 гласа. Десет делегати са се въздържали.
Лукарски обеща да бъде лидер на всички - на тези, които са гласували за него, и на другите, подкрепили конкурента му...
Той е категоричен, че обединение на дясното трябва да има, и е убеден, че лидерите на партньорските формации са си взели поуките. Десният съюз обаче трябвало да бъде на ясни принципи.
Нямаме бърза работа, коалиции се правят за избори, а такива не се очертават, хоризонтът на това правителство е по-дълъг, обясни преизбраният председател на СДС. В момента основната му задача била да стегне сините структури.
Лукарски за пореден път подчерта, че десните трябва да изработят ясна доктрина за България, за да могат младите да имат реализация тук, както и да е в помощ на малкия и среден бизнес, който е гръбнакът на СДС.
За силно дясно Лукарски е готов да разговаря и с лидерите на ДСБ и на "Да България", макар че, по думите му, не е ясно дали Христо Иванов е десен, тъй като формацията му се определя в център-дясно.
Той щял да поиска и среща с премиера Бойко Борисов, за да постави въпроса партии, преминали един процент на изборите, да могат да запазят базите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производствени мощности на Рено спряха след световната кибератака
Производствени мощности на "Рено" спряха след световната кибератака
Заради вируса WannaCry Майкрософт е пуснала обновяване на операционни системи
Заради вируса WannaCry "Майкрософт" е пуснала обновяване на операционни системи